Tuesday, September 8, 2009

Χρέη μαμούθ για τουριστικές εταιρείες

Χρέη μαμούθ για τουριστικές εταιρείες


Χρέη μαμούθ συσσώρευσαν οι 22 τουριστικές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, αφού ο συνδυασμός της εγχώριας οικονομικής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων τις ανάγκασε να προχωρήσουν τον τελευταίο χρόνο σε πρόσθετα δάνεια €200 εκ. περίπου. Έρευνα της StockWatch αναδεικνύει τη διόγκωση των πιστωτικών υπολοίπων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους πιστωτές τους σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση και το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Τμήμα Ανάλυσης της StockWatch από τους εξαμηνιαίους ισολογισμούς των εισηγμένων τουριστικών εταιρειών για το 2009 και το 2008, η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι δραματική.

Τα δάνεια που συσσωρεύτηκαν στους ισολογισμούς των τουριστικών επιχειρήσεων προκαλούν ρίγος στους τραπεζίτες: Τα καθαρά χρέη των εταιρειών (δάνεια, παρατραβήγματα και χρηματοδοτήσεις μείον μετρητά) αυξήθηκαν από €1.048 εκ. πέρσι σε €1.240 εκ. φέτος.

Την ίδια στιγμή που οι τζίροι των πλείστων εταιρειών συρρικνώνονται, ο καθαρός τους δανεισμός αυξήθηκε κατά 18%.

Γύρω στο €1 δισ. από τα χρέη των τουριστικών επιχειρήσεων αφορούν μακροπρόθεσμα δάνεια.

Το ένα τρίτο των συνολικών καθαρών χρεών των 22 εταιρειών συσσωρεύτηκε στους ισολογισμούς της Louis. Τα καθαρά χρέη της Louis αυξήθηκαν στα €430 εκ. από €294 εκ. που ήταν πέρσι, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση €135 εκ. Η εταιρεία, που αναμένεται φέτος να είναι ζημιογόνα για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιβαρύνθηκε με πρόσθετα καθαρά έξοδα €3 εκ. για σκοπούς χρηματοδότησης.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα καθαρά χρέη της Astarti, εν μέρει λόγω της αναδιοργάνωσης των εργασιών της και της ανάληψης των χρεών των ξενοδοχείων Riu και Laura. Η Astarti διαχειρίζεται τον τελευταίο χρόνο τα δύο ξενοδοχεία μετά από συμφωνία με τη μητρική της, D.H. Cyprotels. Τα χρέη της αυξήθηκαν στα €44 εκ. έναντι €11,9 εκ. που ήταν το περσινό πρώτο της εξάμηνο (που λήγει τον Απρίλιο). Τα καθαρά χρηματοδοτικά έξοδα της Astarti αυξήθηκαν σε ένα χρόνο κατά €1,3 εκ.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν επίσης τα καθαρά χρέη της Amathus Navigation, εν μέρει λόγω των εξόδων χρηματοδότησης ανακαινίσεων αλλά και λόγω του μειωμένου κύκλου εργασιών. Πέρσι η εταιρεία χρωστούσε €26 εκ. ενώ φέτος χρωστά €40 εκ. στους τραπεζίτες της. Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης της αυξήθηκαν κατά €0,5 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2009.


Αν και στο σύνολο τους οι 22 εταιρείες αύξησαν σημαντικά το δανεισμό τους, ορισμένες κατάφεραν να αξιοποιήσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα και τα έσοδα τους για να μειώσουν τα δάνεια τους (βλέπε πίνακα). Άλλες, όπως η Libra, προέβηκαν σε αναδιάρθρωση των εργασιών τους περιορίζοντας τα χρηματοδοτικά τους έξοδα.

Παρά το ότι αρκετές επιχειρήσεις κατάφεραν να μειώσουν τα καθαρά χρηματοδοτικά τους έξοδα, στο σύνολο τους οι εταιρείες χρεώθηκαν το πρώτο εξάμηνο €36,7 εκ. για εξυπηρέτηση των δανείων τους, σε σύγκριση με €34,4 πέρσι. Πέραν των αυξημένων επιτοκίων, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εξόδων χρηματοδότησης φαίνεται να έπαιξαν και τα αυξημένα επιτόκια που τους χρέωσαν οι τράπεζες για να καλύψουν τον ενισχυμένο πιστωτικό κίνδυνο.

Πάντως, αν και μεγάλα, τα χρέη που συσσώρευσαν οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν κατά πολύ τα κεφάλαια που διαθέτουν. Τα ίδια τους κεφάλαια ανήλθαν στα €1.187 εκ. στο τέλος του εξαμήνου τους.

Η τάση όμως που παρατηρείται είναι μάλλον ανησυχητική, αφού τον τελευταίο χρόνο οι 22 εταιρείες έχασαν το 3,5% των ιδίων κεφαλαίων τους ή €43 εκ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |