Tuesday, September 6, 2011

Η Λεμεσός μετριάζει τη βουτιά ακινήτων


Η Λεμεσός μετριάζει τη βουτιά ακινήτων

Με το χαμηλότερο ρυθμό του 2011 συρρικνώθηκαν τον Αύγουστο οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο, με τους παράγοντες του κλάδου να εκτιμούν όμως ότι η αρνητική πορεία του τομέα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η Λεμεσός φαίνεται να ξεφεύγει από τη γενική συρρίκνωση της αγοράς, παρουσιάζοντας σχετική σταθεροποίηση των πωλήσεων φέτος στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πωλήσεις ακινήτων παρουσίασαν μείωση τον Αύγουστο για 13ο συνεχή μήνα.

Τον Αύγουστο του 2011 τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο διαμορφώθηκαν στα 527 έναντι 554 τον Αύγουστο του 2010 σημειώνοντας μείωση της τάξης του 5%.

Τον Ιούλιο η μείωση ανήλθε στο 24%.

Μείωση στις πωλήσεις κατέγραψαν τον Αύγουστο οι πλείστες πόλεις πλην της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Στη Λεμεσό, η αύξηση έφθασε το 26% και στη Λάρνακα στο 3%.

Όσον αφορά το οκτάμηνο του 2011, οι πωλήσεις περιορίζονται στις 4709 έναντι 5759 πέρσι καταγράφοντας ετήσια μείωση 18%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Λάρνακα όπου οι πωλήσεις περιορίστηκαν το οκτάμηνο του 2011 στις 678 από 959 πέρσι, καταγράφοντας πτώση 29%.

Μείωση 24% παρουσιάζεται και στην Πάφο με τις πωλήσεις να κατέρχονται στις 798 από 1056.

Μείωση 22% καταγράφουν και οι πωλήσεις στην Αμμόχωστο, πέφτοντας στις 472 από 602 που ήταν πέρσι.

Η μείωση των πωλήσεων στη Λευκωσία φθάνει το 21%, με τις πωλήσεις να περιορίζονται στις 1319 από 1675 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα στη Λεμεσό, λόγω της ζήτησης από Ρώσους, η μείωση περιορίζεται στο 2% τις πωλήσεις ακινήτων να φτάνουν τις 1442 έναντι 1467 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων, Πόλυ Κουρουσίδη, η αρνητική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί. «Δεν νομίζω να ανατραπεί το σκηνικό τους υπόλοιπους μήνες. Η Λεμεσός κατέγραψε αύξηση τον Αύγουστο λόγω των αγορών ακινήτων από ξένους, κυρίως Ρώσους», σημείωσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκτιμητής και μεσίτης ακινήτων, Αντώνης Λοϊζου.

«Ο κλάδος συνεχίζει να κινείται αρνητικά λόγω της κατάστασης της οικονομίας και τις υποβαθμίσεις των τραπεζών που επηρεάζουν τις επενδύσεις από ξένους αποτελώντας ένα επιπλέον κτύπημα για τον κλάδο».

Ο κ. Λοϊζου πρόσθεσε ότι εάν συνεχιστεί η αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά και η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται οι τιμές των ακινήτων να μειωθούν περαιτέρω.

Αναφορικά με τη ψήφιση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία στο 5%, ο κ. Λοϊζου σημείωσε ότι είναι ένα βοηθητικό μέτρο το οποίο δεν αναμένεται ωστόσο να βοηθήσει σημαντικά τον κλάδο.

Ο Κουρουσίδης σημείωσε ότι το μέτρο θα δώσει ώθηση στους αγοραστές μεγάλων σπιτιών ενώ για τα διαμερίσματα ενός και δύο υπνοδωματίων δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ουσιαστικό.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |