Wednesday, September 2, 2009

Ειδικά χρεόγραφα ύψους 3 δις ευρώ εκδίδει η κυβέρνηση

Ειδικά χρεόγραφα ύψους 3 δις ευρώ εκδίδει η κυβέρνηση

Λευκωσία: Στην έκδοση ειδικών τριετών κυβερνητικών χρεογράφων ύψους 3 δις ευρώ προχωρεί η κυβέρνηση λαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ότι θα μειωθούν άμεσα τα δανειστικά τους επιτόκια. Το γεγονός ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης μετά από ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τραπεζών, των συνεργατικών ιδρυμάτων και των εργοδοτικών οργανισμών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, «με την πρόσθετη ρευστότητα τα δανειστικά επιτόκια μπορεί να χαμηλότερα κατά 1% από ότι είναι σήμερα. Αυτό μεταφράζεται σε μια μείωση της τάξης του 1% στο ύψος των δανειστικών επιτοκίων με την έκδοση των χρεογράφων μέχρι το τέλος του χρόνου». Σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Οικονομικών μέχρι τις 8 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί αμέσως και να διοχετευτεί η φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο

Στη σημερινή συνάντηση το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στους παρευρισκομένους το προτεινόμενο νομοσχέδιο και το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών που θα διέπει την λειτουργία των ειδικών τριετών κυβερνητικών χρεογράφων. «Αυτά είναι χρεόγραφα τα οποία θα εκδώσει η κυβέρνηση και θα τα δώσει στις Τράπεζες και το Συνεργατικό Κίνημα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως πηγή άντλησης φθηνής ρευστότητας από το ευρωσύστημα», υπέδειξε ο κ. Σταυράκης.
Το ποσό της έκδοσης, ύψους 3 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη υποδείχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. «Είχαμε παρακαλέσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μας καθορίσει το ποσό εκείνο το οποίο έκρινε ότι θα βοηθούσε τη ρευστότητα της Κυπριακής οικονομίας και ο Διοικητής μας έχει προτείνει το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έγινε αποδεκτό και είναι μ’ αυτό το ποσό το οποίο θα γίνει η αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κλειδί το τέλος του χρόνου

Όπως σημείωσε το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου «που είναι μια σημαντική ημερομηνία για τη ρευστότητα των Τραπεζών και των Συνεργατικών ιδρυμάτων, ούτως ώστε να διοχετευτούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ φθηνής ρευστότητας στο σύστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου». Για το διαμοιρασμό των τριών δις θα ληφθεί υπ’ όψη και το μερίδιο αγοράς κάθε τράπεζας αλλά και η φερεγγυότητα.
Όσον αφορά το ποσοστό προμήθειας που θα λάβει η κυβέρνηση ο κ. Σταυράκης υπέδειξε ότι αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. «Πολύ πιθανόν όμως να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ελλάδας που η ετήσια προμήθεια ήταν της τάξης του μισό τοις εκατό». Το δε επιτόκιο με το οποίο οι Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα μπορούν να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι της τάξης του ένα τοις εκατό.

Η διαδικασία

Όπως εξήγησε ο υπουργός, ουσιαστικά με την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κυπριακή κυβέρνηση θα εκδώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ τριετή κυβερνητικά χρεόγραφα, τα οποία θα δώσει στις Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν την υποχρέωση να τα παραδώσουν πίσω στο κράτος σε τρία χρόνια. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τον Κύπριο φορολογούμενο οι Τράπεζες με την σύμφωνη γνώμη και γνωμάτευση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου θα ενεχυριάσουν σε όφελος του κράτους τέτοιο ποσό δανείων τα οποία να ελαχιστοποιούν τον όποιο κίνδυνο. Οι Τράπεζες με τη σειρά τους θα δώσουν αυτά τα χρεόγραφα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρο προς άντληση φθηνής ρευστότητας.
Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται εκείνη τη φόρμουλα την οποία θα καταθέσει στη Βουλή των αντιπροσώπων μαζί με το νομοσχέδιο, με την οποία θα δεσμεύονται γραπτώς και νομικώς οι Τράπεζες και τα Συνεργατικά ιδρύματα ότι θα μετακυλήσουν όλο το όφελος το οποίο θα έχουν από αυτή την πρόταση στον Κύπριο δανειζόμενο.

philenews.com

No comments:

Share |