Wednesday, September 2, 2009

Ρευστό από εξώδικα

Ρευστό από εξώδικα

Αύξηση ύψους 25,6% στα έσοδα του Δήμου Λευκωσίας από την επίδοση κλήσεων για παραβάσεις οδηγών εντός των δημοτικών ορίων, το πρώτο εξάμηνο του 2009, σε σχέση με την περσινή ίδια περίοδο


Σημαντική μερίδα οδηγών δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τους νόμους και τους κανονισμούς τροχαίας, ούτε να αποκτήσει οδική συνείδηση, ακόμα και αν η αδυναμία αυτή κοστίζει ακριβά.
Η παράνομη στάθμευση, η υπέρβαση του χρόνου παραμονής σε χώρο προκαθορισμένης διάρκειας (60 λεπτά) στάθμευσης και η αμέλεια έκδοσης εισιτηρίου σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης είναι, όπως προκύπτει από στοιχεία, οι συχνότερες παραβάσεις στις οποίες υποπίπτουν οι οδηγοί στη Λευκωσία. Από τις παραβάσεις αυτές, ο Δήμος Λευκωσίας εξασφαλίζει μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, ο Δήμος Λευκωσίας μοίρασε, κατά το 2008, εξώδικες καταγγελίες αξίας 800.000 ευρώ για τις πιο πάνω παραβάσεις τροχαίας. Φαίνεται μάλιστα πως η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, υπάρχει αύξηση της τάξης του 25,6% σε σχέση με τη χρηματική αξία των εξώδικων προστίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008. Οι καταγγελίες που έγιναν από τροχονόμους του Δήμου Λευκωσίας κατά το 2008 ήταν πέραν των 21 χιλιάδων. Εκτιμάται πως ένας στους έξι οδηγούς που διακινούνται στη Λευκωσία καταγγέλλεται εξωδίκως για μία από τις διάφορες κατηγορίες.

Πολλά τα λεφτά
Με βάση τις καταγγελίες που έγιναν κατά τον προηγούμενο χρόνο, εισπράχθηκε ποσό από όσους προσήλθαν και εξόφλησαν εγκαίρως το πρόστιμο της τάξης των 600 χιλιάδων ευρώ. Ένα πρόσθετο ποσό της τάξης των 200 χιλιάδων ευρώ προέκυψε από τις περιπτώσεις εκείνες όπου το εξώδικο δεν ξοφλήθηκε εγκαίρως και υπήρξε επιβάρυνση. Με βάση τα πιο πάνω, τα έσοδα του Δήμου Λευκωσίας για το έτος 2008 από την επιβολή εξωδίκων προστίμων για παράνομη στάθμευση ανήλθαν στις 800.000 ευρώ. Αναφορικά τώρα με το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το χρηματικό ποσό που εισπράχθηκε από την επιβολή εξωδίκων προστίμων ξεπέρασε τις 310 χιλιάδες ευρώ, ενώ με τις διάφορες επιβαρύνσεις έφθασε τις 365.000 ευρώ. Κατά την ίδια περίοδο του 2008 τα έσοδα από την επιβολή εξωδίκων προστίμων ανήλθαν στις 291 χιλιάδες ευρώ. Συγκριτικά λοιπόν παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 25,6%. Ενδεικτικά, το ποσό που καλείται να πληρώσει ο οδηγός σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης σε διπλή κίτρινη γραμμή ή επί του πεζοδρομίου ανέρχεται στα 85 ευρώ. Στις περιπτώσεις στάθμευσης σε προκαθορισμένους χώρους -με παρκόμετρα, όπως είναι οι δημοτικοί χώροι στάθμευσης- τότε το πρόστιμο είναι μόνο οκτώ ευρώ. Για υπέρβαση του χρόνου στάθμευσης σε προκαθορισμένης ώρας σημείο, το ποσό φτάνει τα 25 ευρώ.

Τρίτη βάρδια
Ο στόχος του Δήμου Λευκωσίας, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της δημάρχου Λευκωσίας Ελένης Μαύρου, είναι πέραν από την καλλιέργεια οδικής συνείδησης, η τοποθέτηση πασσάλων κατά μήκος των πεζοδρομίων της πρωτεύουσας (είναι ήδη σε εφαρμογή) και η λειτουργία του θεσμού της τρίτης βάρδιας τροχονόμων μέχρι τις 11:00 το βράδυ. Αναφορικά με το τελευταίο θέμα, έχει ήδη προωθηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών αίτημα για πρόσληψη προσωπικού στην υπηρεσία τροχονόμων, έτσι ώστε να αυξηθεί ο έλεγχος. Σε αυτή τη φάση αναμένεται η απάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και υπολογίζεται ότι εντός φθινοπώρου θα λειτουργήσει και ο θεσμός της τρίτης βάρδιας τροχονόμων εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Λευκωσίας.

politis.com.cy

No comments:

Share |