Wednesday, September 2, 2009

Ανακάλυψη «γιγαντιαίου» κοιτάσματος πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την BP

Ανακάλυψη «γιγαντιαίου» κοιτάσματος πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την BP

Η πρώτη ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος από την BP στο Κόλπο του Μεξικού έγινε το 2006.

Λονδίνο: Την ανακάλυψη ενός νέου «γιγαντιαίου» πετρελαϊκού κοιτάσματος στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε την Τετάρτη η BP, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της περιοχής για τις πολυεθνικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις προσπάθειές τους σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος έγινε στο Tiber Prospect, το οποίο εξερευνά η BP σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από το Χιούστον.

Το κοίτασμα βρίσκεται 1.259 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και η γεώτρηση αποκάλυψε ότι το συνολικό βάθος του κοιτάσματος ανέρχεται σε 10.685 μέτρα, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι ένα από τα βαθύτερα κοιτάσματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της βρετανικής εταιρίας.

Το Tiber Prospect διαχειρίζεται η BP με ποσοστό 62%, ενώ η βραζιλιανική Petrobras συμμετέχει με 20% και η αμερικανική ConocoPhilips με 18%.

Η πρώτη ανακάλυψη πετρελαϊκού κοιτάσματος από την BP στο Κόλπο του Μεξικού έγινε, το 2006, στην Κασκίντα. Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των αποθεμάτων της Κασκίντα, οι εκτιμήσεις της BP τα τοποθετούν στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια.

Η βρετανική εταιρία, η οποία είναι ήδη αυτή με τη μεγαλύτερη παραγωγή υδρογονανθράκων στον Κόλπο του Μεξικού (400.000 βαρέλια την ημέρα), θεωρεί ότι τα αποθέματα του νέου κοιτάσματος είναι «στην ίδια κατηγορία».

Ο Κόλπος του Μεξικού αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις δυτικές πολυεθνικές, καθώς οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και η Ρωσία, όλο και πιο πολύ αναθέτουν την ανάπτυξη των πλουσιότερων πεδίων στις κρατικές πετρελαϊκές εταιρίες τους.

philenews.com

No comments:

Share |