Friday, April 11, 2008

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού

Ανεβαίνει το κόστος δανεισμού

Την αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 45 μονάδες βάσης ανακοίνωσε σήμερα η Marfin Popular Bank, ανεβάζοντας το επιτόκιο της στο 4,45%. Σε αντίστοιχη κίνηση προέβηκε πριν δύο βδομάδες και η Τρ. Κύπρου, αυξάνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 4,5%.

Οι κινήσεις των δύο μεγάλων τραπεζών αποτελούν μέρος των προσπαθειών τους για συντήρηση των καθαρών επιτοκιακών τους περιθωρίων, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού για προσέλκυση νέων καταθέσεων. Ο ανταγωνισμός για καταθέσεις, που εντάθηκε τις τελευταίες βδομάδες, οδήγησε τα καταθετικά επιτόκια μέχρι και 120 μονάδες πάνω από το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος διατραπεζικού δανεισμού, ο καταθετικός πόλεμος αναγκάζει τις τράπεζες να μετακυλίσουν το κόστος στους νέους δανειζόμενους και συγκεκριμένα σε αυτούς που έχουν προχωρήσει σε δάνεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.

Η απόφαση αυτή, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Marfin, λήφθηκε ύστερα από αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών και ειδικότερα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, των διατραπεζικών επιτοκίων (Euribor) και του επίσημου επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Repo Rate).

Η μεταβολή αυτή επηρεάζει τα επιτόκια χορηγήσεων των τρεχούμενων λογαριασμών και των δανείων που λήφθηκαν μετά την 1η Ιαν. 2008 και που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank. Επηρεάζει, επίσης, τις διευκολύνεις που προσφέρονται μέσω της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου, Laiki Factors Ltd.

Η μεταβολή του επιτοκίου της Marfin δεν επηρεάζει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί πριν την 01/01/2008 και είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank. Όλα τα στεγαστικά δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank και τις χορηγήσεις οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το βασικό επιτόκιο της Marfin Laiki Bank, όπως χορηγήσεις που φέρουν σταθερό επιτόκιο και χορηγήσεις που φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο με επιτόκιο αναφοράς Euribor, Libor ή άλλο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |