Friday, April 11, 2008

«Καμπανάκι» Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

«Καμπανάκι» Fitch για τις ελληνικές τράπεζες

Τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι μπορεί να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών κρούει ο διεθνής ελεγκτικός οίκος Fitch. O διεθνής οίκος επισημαίνει ότι υπάρχουν ορατοί κίνδυνοι από τα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης καθώς και αυτά σε ελβετικό φράγκο. Τα στεγαστικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο δεν έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους κρίσεων και δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις τράπεζες.

Η Fitch επισημαίνει πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν εκτεθεί ή δημιουργήσει σύνθετα ή υψηλού ρίσκου στεγαστικά δάνεια ωστόσο κάποια από αυτά τα προϊόντα δεν έχουν δοκιμαστεί σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης. Οι ελληνικές τράπεζες επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου χορηγώντας τα τελευταία χρόνια δάνεια στεγαστικής πίστης με πολύ χαμηλά επιτόκια καθώς και δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Μια ενδεχόμενη αύξηση του συναλλαγματικούςκινδύνους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα χαρτοφυλάκια και στους δανειολήπτες. Βέβαια οι τράπεζες αντισταθμίζουν κινδύνους και ειδικά τους συναλλαγματικούς.

Η Fitch υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις στις τράπεζες στην Ελλάδα δεν θα είναι άμεσες ωστόσο για πρώτη φορά τίθεται θέμα από διεθνή οίκο πιστοληπτικής ικανότητας τα χαμηλά επιτόκια στεγαστικής πίστης αλλά και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Σημειώνεται ότι σε σύνολο στεγαστικής πίστης 65 δις ευρώ περίπου το 15% -16% ή 10 δις ευρώ αποτελούν δάνεια στεγαστικής πίστης σε ελβετικό φράγκο.

Τα δάνεια με σταθερό το πρώτο ή δεύτερο έτος αποτελούν κατά βάση την πλειοψηφία της αγοράς.

REPORTER.GR

No comments:

Share |