Saturday, August 29, 2009

Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β΄τρίμηνο

Βελτίωση κερδοφορίας για εισηγμένες στο β΄τρίμηνο

Σημαντική βελτίωση, βασισμένη κυρίως στο «βαρύ πυροβολικό» της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρουσιάζουν τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου των εισηγμένων έναντι του πρώτου τριμήνου, οδηγώντας έτσι σε ένα καλύτερο έναντι του αναμενόμενου πρώτο εξάμηνο για τις ελληνικές εισηγμένες.

Σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα 198 επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα συνολικά μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2009, σημείωσαν πτώση 29,4%, η οποία όμως απέχει πολύ από το -47% που ήταν η υποχώρηση των κερδών κατά το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή δείχνει να διατηρείται ο ρυθμός υποχώρησης του τζίρου στα επίπεδα του -15% ενώ μικρή βελτίωση παρουσιάζει η υποχώρηση των EBITDA που διαμορφώνεται κοντά στο 2,5%.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία των 198 εισηγμένων εταιρειών που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν, τα συνολικά κέρδη το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 2,78 δισ. ευρώ έναντι κερδών 3,94 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη αυτά είναι υπερδιπλάσια από εκείνα του πρώτου τριμήνου γεγονός που δείχνει τη διατήρηση της πορείας βελτίωσης, μετά το ζημιογόνο τέταρτο τρίμηνο του 2008.

Όσον αφορά στον κύκλο εργασιών των 198 εισηγμένων, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου, αυτός διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο στα 30,7 δισ. ευρώ έναντι 35,92 δισ. ευρώ το 2008.

Την ίδια περίοδο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 4,92 δισ. ευρώ, έναντι 5,04 δισ. ευρώ πέρυσι σημειώνοντας πτώση -2,5%, όταν η μέση πτώση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν 3,3%. Να σημειωθεί ότι τα συνολικά κέρδη, αν αφαιρεθούν τα αποτελέσματα των τραπεζών, εμφανίζονται αυξημένα κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, προκύπτει ότι η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιρειών στο εξάμηνο έχει αλλάξει σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο καθώς πλέον μόνο μία στις τρεις εταιρείες είναι ζημιογόνος όταν στο πρώτο τρίμηνο εμφάνιζαν ζημιές οι μισές. Επίσης φαίνεται όμως ότι μόνο το 19% των εταιρειών κατάφεραν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, θετικά λειτούργησε το γεγονός ότι ο κλάδος των επενδυτικών εταιρειών επέστρεψε στην κερδοφορία, αλλά όπως τονίστηκε σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά της ΔΕΗ, η οποία ενίσχυσε τα συνολικά κέρδη με 520 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα ως βαρίδι στα κέρδη λειτούργησε ο κλάδος των μετάλλων που από κέρδη το 2008 σημείωσε φέτος ζημιές της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Επίσης και στον κλάδο των τραπεζών παρά την καλύτερη πορεία των μεγαλύτερων εξ αυτών στο β' τρίμηνο έναντι του πρώτου, συνολικά συντηρήθηκε η μείωση της κερδοφορίας η οποία διαμορφώθηκε και πάλι στο -57% περίπου.

Η τελική εικόνα των αποτελεσμάτων αναμένεται να αλλάξει καθώς υπολείπονται 80 περίπου εταιρείες μεταξύ των οποίων και κάποιες αρκετά σημαντικές όπως η Βιοχάλκο [VIO.AT] και η MIG. Βάσει δε των ανακοινώσεών τους η μεν Βιοχάλκο θα επιβαρύνει με ζημιές 39 εκατ. ευρώ τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2009 έναντι κερδών 53,87 εκατ. ευρώ το 2008. Αντίθετα η MIG η οποία είχε επιβαρύνει με ζημιές το πρώτο τρίμηνο τώρα παρουσιάζει κέρδη της τάξης των 4,2 εκατ. ευρώ.


naftemporiki

No comments:

Share |