Saturday, August 29, 2009

Η Ευρωζώνη κλείνει το «κεφάλαιο» ύφεση

Η Ευρωζώνη κλείνει το «κεφάλαιο» ύφεση

Βελτιώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, την ώρα που η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο του αναμενομένου στο δεύτερο τρίμηνο και η οικονομία της Πολωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων στο ίδιο διάστημα, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι έτοιμη να γυρίσει νέα σελίδα, κλείνοντας το «κεφάλαιο» της ύφεσης.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια.
Αναλυτικότερα, η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου, με το σχετικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» στις 80,6 μονάδες, έναντι 76 μονάδων του Ιουλίου και καταγράφοντας άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (στις 64,6 μονάδες) το Μάρτιο.

Μεταξύ των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφηκε σε Βρετανία, ακολουθούμενη από Ολλανδία και Γερμανία.

Παράλληλα, στη Βρετανία -η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την πιστωτική κρίση- το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέγραψε μικρότερη του αναμενομένου συρρίκνωση κατά 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τη βιομηχανική παραγωγή, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επιστροφή στην ανάκαμψη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας είναι χειρότερες έναντι άλλων μεγάλων χωρών, όπως Γερμανία, Γαλλία και Ιαπωνία, οι οποίες κατάφεραν να εξέλθουν της ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά προς τα τέλη του έτους.

Την ίδια στιγμή, η πολωνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, αποτελώντας τη μοναδική χώρα-μέλος της Ε.Ε. που κατάφερε να αποφύγει την ύφεση.

Το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 1,1% (σε ετήσια βάση) στο δεύτερο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για άνοδο 0,5% και έναντι ρυθμών 0,8% του πρώτου τριμήνου.

Ο πληθωρισμός

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικών υποθέσεων, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε χθες ότι παρόλο που δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού, δεν θα πρέπει κανείς να αγνοήσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τιμών.

«Σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση και εάν ανατρέξουμε στις αγορές εμπορευμάτων και πετρελαίου, οι τιμές έχουν αρχίσει και πάλι να αυξάνονται, κατά συνέπεια, θα υπάρξει ο κίνδυνος του πληθωρισμού, τον οποίο δεν πρέπει να αγνοήσουμε», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ισπανικό σταθμό La SER.

Στην Ισπανία, εξάλλου, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν λιγότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο -κατά 0,8% σε ετήσια βάση-, ενισχύοντας τις προσδοκίες για υψηλότερο των προβλέψεων πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

naftemporiki

No comments:

Share |