Thursday, July 29, 2010

Moody΄s: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ


Moody΄s: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές, αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση της διόγκωσης του χρέους της, προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας τύπου ‘ΑΑΑ’, δήλωσε την Πέμπτη στο Dow Jones Newswires o επικεφαλής αναλυτής της Moody΄s Investors Service για τη χώρα.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η πιστωτική υγεία των ασιατικών χωρών παραμένει σε γενικές γραμμές θετική ενώ η κρίση του χρέους της Ευρώπης, η οποία φαίνεται να έχει κορυφωθεί, έδωσε έμφαση στην αντοχή τους, είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ο Steve Hess.

Τα σχόλιά του υπαινίσσονται πως οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση της αύξησης των αναγκών δανεισμού και των τόκων.

Ο Hess είπε εάν οι προβλέψεις των ΗΠΑ, όπως καταγράφονται στον προϋπολογισμό, για το χρέος ως ποσοστό της εθνικής παραγωγής και για τις πληρωμές τόκων ως ποσοστό των εσόδων, πραγματοποιηθούν κατά τα προσεχή έτη, η πιστοληπτική ικανότητα ‘ΑΑΑ’ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα τεθεί υπό εξέταση.

«Εάν οι προβλέψεις πραγματοποιηθούν, τότε σε κάποια στιγμή θα έπρεπε να τουλάχιστον να σκεφτούμε αν αυτό είναι ‘Aaa’,» δήλωσε ο Hess, προσθέτοντας πως μια τέτοια κίνηση δεν θα οδηγούσε κατ ΄ανάγκη σε μια αυτόματη υποβάθμιση - και τελικά η Moody’s αναμένει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν τα απαιτούμενα βήματα.

Ο Hess τόνισε πως οι ΗΠΑ δε φαίνεται «να έχουν σχέδιο» για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης, ενώ τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν περικοπές στο κοινωνικό κράτος και αύξηση των φόρων, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι πολιτικές ισορροπίες θα επιτρέψουν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Το ερώτημα είναι αν μπορούν να πάρουν τις ψήφους στο Κογκρέσο για την εφαρμογή κάποιων από αυτά τα μέτρα, έτσι υπάρχει η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το επίπεδο του χρέους ή να αναστρέψει την πορεία του», είπε.

Παράλληλα, ο Hess υπογράμμισε πως η αξιολόγηση της Ιαπωνίας μπορεί να κινδυνέψει από πολιτική αστάθεια, η οποία μπορεί να ανεβάσει το κόστος δανεισμού, ενώ εκτίμησε πως δε θα υπάρχει σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα.


Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως οι δευτερογενείς επιπτώσεις από την οικονομική κρίση της Ευρώπης στην Ασία υπήρξαν θετικές, καθώς βοήθησαν να αναδειχθούν οι σχετικά ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις στην περιοχή, όπου οι τραπεζικοί και κρατικοί ισολογισμοί παραμένουν υγιείς.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη βάζει τα Ασιατικά κράτη σε σχετικά καλή θέση,» είπε, ενώ τόνισε πως θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση Ν. Κορέας, Ινδονησίας και Φιλιππίνων.

source: capital.gr

No comments:

Share |