Monday, January 19, 2009

Κομισιόν: Πέτρινα χρόνια

Κομισιόν: Πέτρινα χρόνια


Με το χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στον Κόλπο, θα μεγεθυνθεί φέτος η κυπριακή οικονομία, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις ενδιάμεσες προβλέψεις της για τις οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, η Επιτροπή τονίζει ότι παρά τη σημαντική επιβράδυνση, η οικονομία στο νησί παραμένει σε θετικό έδαφος σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου αναμένεται να υπάρχει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Κύριος μοχλός της ανάπτυξης θα συνεχίσει να είναι η εγχώρια ζήτηση, ενώ λόγω του αυξανόμενου χρέους στα νοικοκυριά και του αβέβαιου περιβάλλοντος, η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται να μετριαστεί. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να περιοριστεί στο 1,9% το 2009 από 5,7% το 2008. Οι επενδύσεις στα ακίνητα, προστίθεται, θα μειωθούν σημαντικά λόγω της αισθητής μείωσης της εξωγενούς ζήτησης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς το 2010 στο 2%.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2% το 2009 προτού ανέλθει στο 2,3% το 2010. Όσον αφορά το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται να ανέλθει στο 5,1% το 2009 από 3,9% το 2008 και στο 5,5% το 2010, που είναι ο ψηλότερος των τελευταίων ετών.

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα περάσουν στο «κόκκινο» το 2009. Μετά την καταγραφή πλεονάσματος ύψους 1% το 2008, αναμένεται να καταγραφεί φέτος έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ και το 2010 έλλειμμα 1,1%.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να περιοριστεί στο 45,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2010.

Παρά τη σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,9% φέτος ενώ για το 2010 αναμένεται να ανακάμψει στο +0,4%. Στο σύνολο των χωρών της ΕΕ εκτιμάται να υπάρχει συρρίκνωση της οικονομίας στο 1,8% φέτος προτού υπάρξει ανάκαμψη 0,5% το 2010. Η ΕΕ διαβλέπει παράλληλα αύξηση της ανεργίας και των ελλειμμάτων.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, η κάθετη υποχώρηση της ανάπτυξης θα πρέπει να αποδοθεί στις επιπτώσεις που έχει στην πραγματική οικονομία η πιστωτική κρίση, καθώς έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» του εμπορίου διεθνώς και της παραγωγής σε αρκετές χώρες του κόσμου, ενώ ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί και η στεγαστική αγορά.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |