Monday, January 19, 2009

Επιστροφές κεφαλαίων στα «θύματα» του Madoff

Επιστροφές κεφαλαίων στα «θύματα» του Madoff

Το ενδεχόμενο μέσα στις επόμενες εβδομάδες να πάρουν πίσω μέρος από τα χαμένα τους κεφάλαια, επενδυτές οι οποίοι έπεσαν θύματα του σκανδάλου Madoff, σημειώνουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, μετά και την σχετική ανακοίνωση στην οποία προχώρησε ο οργανισμός προστασίας επενδυτών των ΗΠΑ, Securities Investor Protection Corporation (SIPC).

Αν και όπως έχει τονιστεί, οι ελληνικές εποπτικές αρχές δεν έχουν εντοπίσει διαχειριστές κεφαλαίων στη χώρα μας που να επένδυσαν στην «πυραμίδα» του Madoff, παρ' όλα αυτά κεφάλαια Ελλήνων επιχειρηματιών βρέθηκαν να έχουν κατευθυνθεί μέσω ξένων εταιρειών διαχείρισης στη «πυραμίδα» αυτή. Εκτιμάται ότι τα ελληνικού ενδιαφέροντος κεφάλαια τα οποία επενδύθηκαν, κυρίως μέσω της Fix Asset Management, ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον SIPC οι διεκδικητές αποζημίωσης θα πρέπει να στείλουν σε αυτόν τις σχετικές αιτήσεις οι οποίες έχουν αναρτηθεί τόσο στο site του SIPC ( www.spic.org ) όσο και στην εταιρείας του Madoff ( www.madofftrustee.com ).

Επίσης έχουν ήδη αποσταλεί περίπου 8.000 αιτήσεις, ενώ καταληκτική ημερομηνία είναι το τέλος Ιουνίου. Πρόσφατα ο πρόεδρος του SPIC, Stephen Harbeck, ανέφερε ότι εάν τα χρήματα που αιτούνται οι επενδυτές προσδιοριστούν άμεσα και βρεθεί ο τελικός προορισμός τους τότε σε κάποιους επενδυτές ενδέχεται να επιστραφούν χρήματα σε ένα-δυο μήνες.

H SPIC ενεργεί ως θεματοφύλακας σε υποθέσεις χαμένων χρημάτων και μπορεί να επιστρέψει έως 500.000 δολάρια ανά πελάτη, ενώ έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει, μέσω της διαδικασίας ελέγχου αλλά και ρευστοποιήσεων στοιχείων ενεργητικού, από τα συνολικά 50 δισ. δολάρια τα οποία είχε καταχραστεί ο Madoff, περί τα 1,6 δισ.

Την ίδια στιγμή κάποιοι ο οποίοι είχαν επενδύσει στις εταιρείες του Madoff, μέσω άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως την UBS ή την HSBC έχουν ήδη κινηθεί εναντίον τους, διεκδικώντας τα κεφάλαιά τους από τους διαχειριστές των ομίλων αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι όπως επισημαίνουν δικηγόροι εξαπατημένων επενδυτών, πριν κάποιοι καταφύγουν σε αιτήσεις διεκδικήσεων θα πρέπει να υπολογίσουν αν από τις επενδύσεις τους στην «πυραμίδα» είναι κερδισμένοι ή χαμένοι. Κι αυτό γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο τα κέρδη τους να πρέπει να επιστραφούν.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |