Tuesday, January 20, 2009

Πιάνει δουλειά ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ

Πιάνει δουλειά ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ

Δουλειά πιάνει και επίσημα από σήμερα ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε μια ιδιαιτέρως δυσμενή κατάσταση για την Αμερική. Σε μια φαντασμαγορική τελετή που παρακολουθούν πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι ξεκίνησε η ορκωμοσία του 44ου Αμερικανού προέδρου. Πριν από λίγο ορκίστηκε και ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Συμπολίτες μου στέκομαι εδώ μπροστά μας σήμερα αισθανόμενος δέος και ευγνωμοσύνη», σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας το πρώτο προεδρικό του διάγγελμα. Στην ομιλία που παρέθεσε στο Καπιτώλιο, αρχικά ευχαρίστησε τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Σημείωσε ότι "ήρθε η ώρα όλες οι προκλήσεις θα απαντηθούν''. "Σήμερα σας λέω ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές. Είναι σοβαρές και είναι πολλές. Δεν θα αντιμετωπιστούν εύκολα ή σε σύντομα χρονικό διάστημα. Αλλά να γνωρίζεις αυτό Αμερική, θα τις αντιμετωπίσουμε", τόνισε.

''Ενώπιον του θεού όλοι είμαστε ελεύθεροι και αξίζουμε μια ευκαιρία. Το έθνος μας είναι μεγάλο, αλλά το μεγαλείο δεν είναι ποτέ δεδομένο.'' Τόνισε την πολυπολιτισμικότητατης Αμερικής σημειώνοντας ότι ''είμαστε εμποτισμένοι από κάθε θρησκεία και κάθε γλώσσα'' και σημείωσε ότι επιθυμεί να είναι ο θεματοφύλακας όχι μόνο του αμερικανικού λαού, αλλά όλου του κόσμου και κυρίως των αδυνάτων. Η ασφάλεια σημείωσε ότι έρχεται μόνο μέσω της απόκτησης δύναμης, αλλά και της ταπεινοφροσύνης.

Ο Ομπάμα έκανε συνεχείς επικλήσεις στην ιστορίατης Αμερικής και σημείωσε ότι συνεχίζει το ταξίδι των προγόνων του. Δήλωσε ότι η Αμερική είναι φίλος όλων των εθνών. Ζήτησε από όλους δουλειά, καλύτερη τακτική, υπογραμμίζοντας ότι για αυτό είναι όλοι υπεύθυνοι. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ λαού και κυβέρνησης ενάντια σε όλες τις προκλήσεις και τους ''εχθρούς'' και σημείωσε ότι η Αμερική πρέπει να καταλάβει ότι μόνη της και χωρίς συμμαχίες δεν μπορεί να πορευθεί.

''Οι Αμερικανοί επέλεξαν την ελπίδα από το φόβο'', σημείωσε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο. ''Θα σας νικήσουμε'', ήταν το μήνυμά του στους εξτρεμιστές. Ακόμη, σημείωσε ότι είναι απαραίτητη μία νέα προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου, επισημαίνεται ότι μια χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοώντας μόνο τις πλούσιες χώρες.

Αναφερόμενος στη δυσμενή οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι ''η αμερικανική οικονομία είναι θύμα ανευθυνότητας και απληστίας''. ''Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλης κρίσης, το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο, η οικονομία μας έχει αποδυναμωθεί λόγω της απληστίας. Κλείσανε σπίτια, χάθηκαν δουλειές, το σύστημα υγείας είναι δαπανηρό'', σημείωσε. Τόνισε δε ότι η αγορά χρειάζεται μια αόρατη καθοδήγηση, ενώ τόνισε ότι θα στραφεί στην οικολογία και στην επιστήμη για την ανοικοδόμηση της Αμερικής, ενώ προειδοποίησε ότι όποιος ανακατεύεται με τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών θα πρέπει να λογοδοτεί.

''Υπάρχει φόβος, ότι η επόμενη γενιά θα πρέπει να χαμηλώσει τις προσδοκίες της'', συνέχισε ο Ομπάμα και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα ότι αυτό τελικά θα γίνει.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η ορκωμοσία Ομπάμα

Η ορκομωσία του γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη συμμετέχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.

Στην Ουάσιγκτον έχουν καταφτάσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή από κοντά. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι συνέρρευσαν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι 200 καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του «πρότυπου» του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

Νωρίτερα σήμερα ο νέος πρόεδρος έφθασε στο Λευκό Οίκο, όπου είχε συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Λίγο αργότερα, στις 17.45 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μπους βγήκε από το Λευκό Οίκο συνοδευόμενος από τον γελαστό Μπαράκ Ομπάμα. Στη συνέχεια μπήκαν μαζί σε μια μαύρη λιμουζίνα για να οδηγηθούν στο Καπιτώλιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |