Tuesday, January 20, 2009

Προσωρινή αναστολή για τα έργα στο Βοτανικό

Προσωρινή αναστολή για τα έργα στο Βοτανικό

Δημοσιεύθηκε χθες η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία μπαίνει «φραγμός» στις εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, πολύ κοντά στο υπό ανέγερση γήπεδο του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον μέχρι τις 6 του ερχόμενου Μαρτίου, οπότε θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης του επίμαχου έργου.


Μακέτα με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού το οποίο είναι ενταγμένο στα έργα στο Βοτανικό.
Με την απόφαση του ΣτΕ (57/2009), αναστέλλεται η εκτέλεση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, ενώ παράλληλα αναστέλλεται, με ψήφους δύο έναντι μιάς, η ισχύς και της κοινής απόφασης των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι η αναστολή των εργασιών θα είναι πολύμηνη, αφού η έκδοση της απόφασης θα καθυστερήσει, ίσως για ένα - δύο μήνες μετά τη συζήτησή της. Σημειώνεται, επίσης, ότι μειοψήφησε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Γ. Παναγιωτόπουλος.

Με την απόφαση απορρίπτονται οι ισχυρισμοί του ΠΑΟ, του Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας του Μπάμπη Βωβού, για μη αναστολή των εργασιών, ως αβάσιμοι ή για άλλους νομικούς λόγους. Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται μεταξύ των άλλων και τα εξής:

- Μόνη η παράθεση των υποχρεώσεων και εσόδων της εταιρείας δεν αποδεικνύει σοβαρό κίνδυνο οικονομικού κλονισμού της, προκαλούμενο από την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων, καθόσον δεν προσκομίστηκαν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η συνολική (ενεργητικό ή παθητικό) περιουσιακή της κατάσταση.

- Καθόσον αφορά στις δανειακές της υποχρεώσεις, αποδεικνύεται μόνο η σύναψη δύο δανειακών συμβάσεων, συνολικού ύψους 125.000.000 ευρώ, ο δε, κατά το προσκομισθέν έγγραφο (χωρίς ημερομηνία συντάξεως) των τραπεζών Alpha Bank [ACBr.AT] BANK και Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , όρος περί καταγγελίας αναφέρεται σε μέλλουσα να συναφθεί σύμβαση και όχι στις ήδη συναφθείσες.

- Ο ισχυρισμός της ποδοσφαιρικής ανωνύμου εταιρείας, κατά τον οποίο η αναστολή εκτελέσεως των πράξεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη ματαίωση της μετεγκαταστάσεως της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού και ότι η βλάβη της από τη ματαίωση αυτή υπερτερεί της βλάβης των αιτούντων και εμποδίζει την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων, πρέπει να απορριφθεί, διότι στηρίζεται στην εσφαλμένη εκδοχή.

- Σε κάθε περίπτωση, δεν προκύπτουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Δεν αποδεικνύεται ότι οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες από την αναστολή εκτελέσεως του οικοδομικού έργου στην απασχόληση των εργαζομένων σε αυτό θα ήταν τέτοιας κλίμακας, ώστε να στοιχειοθετούν λόγο δημοσίου συμφέροντος που υπερτερεί της βλάβης από την ανέγερση του συγκροτήματος.

Γ. Παναγιωτόπουλος: Να γίνει αξιόπιστη κριτική

Αντικρούει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γ. Παναγιωτόπουλος τους «απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που γράφονται και ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εις βάρος του ΣτΕ, σχετικά με την υπόθεση που αφορά στην ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό», όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου «Οι αποφάσεις όλων των ελληνικών δικαστηρίων υπόκεινται, βεβαίως, μετά τη δημοσίευσή τους σε κριτική, η οποία, όμως, πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να έχει ως βάση νομικά και μόνο επιχειρήματα».


Παναθηναϊκός: Συνεχίζουμε την πορεία. Θα μας βρουν μπροστά τους

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΣτΕ και της Επιτροπής Πολιτών για το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, ήρθε η απάντηση της πράσινης ΠΑΕ. Οι διοικούντες εξαπολύουν επίθεση κατά της συγκεκριμένης Επιτροπής, κάνουν λόγο για «πόλεμο και μένος», ενώ δεν αφήνουν εκτός ούτε το ΣΥΡΙΖΑ.


Ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Νίκος Πατέρας.
«Το Μάρτιο του 2005, ο Παναθηναϊκός, αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου Αθηναίων να συμπεριληφθεί το Νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού - Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Το πλαίσιο της πρότασης αυτής, όπως είναι δημοσίως γνωστό, είχε νομικά και πολεοδομικά επεξεργασθεί ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής ήταν ο νόμος της Διπλής Ανάπλασης 3481/2006, ο οποίος υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου...

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα ασκήσει άμεσα όλα τα μέσα που της παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι για την προστασία των συμφερόντων της. Με τη βαθιά πεποίθηση της συνολικής ωφέλειας που απορρέει από το έργο της Διπλής Ανάπλασης, τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, της ιστορικής ομάδας της πόλεως, συνεχίζουμε την πορεία για την περάτωση του νέου γηπέδου μας.

Δηλώνουμε απερίφραστα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κάθε προσπάθεια σφετερισμού του οράματος των εκατομμυρίων φιλάθλων της ομάδας να αποκτήσουν το δικό τους γήπεδο και εκμετάλλευσής τους για πολιτικούς ή άλλους σκοπούς θα μας βρει αντιμέτωπους».

ΜΒΔΤ: Κρίσιμο διάστημα και ανασύνταξη δυνάμεων


Ο κ. Μπάμπης Βωβός [VOVr.AT] .
Σε ανασύνταξη δυνάμεων υποχρεώνει την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) η επισημοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αναστολή των εργασιών του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Όπως η ίδια η εταιρεία έχει υπογραμμίσει το νέο εμπορικό, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο που έχει ποτέ κατασκευάσει.

Χθες η ΜΒΔΤ απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή ανακοίνωση καθώς οι νομικοί της ήθελαν προηγουμένως να μελετήσουν το σκεπτικό της απόφασης. Η υπόθεση δεν έχει κριθεί βεβαίως τελεσίδικα καθώς το Μάρτιο θα εκδικαστεί και το κύριο αίτημα της προσφυγής που αφορά στην μη εκτέλεση του έργου. Η προετοιμασία της εταιρείας θα αφορά προφανώς τη νέα μάχη στο ΣτΕ, αλλά και τη σύνδεση του εμπορικού κέντρου με το γήπεδο του ΠΑΟ.

Εκτιμάται ότι για την ΜΒΔΤ το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και αυτό γιατί όπως έχει ανακοινώσει οι εργασίες κατασκευής του εμπορικού κέντρου είχαν προχωρήσει.

Έχει κατασκευαστεί το 80% του οπλισμένου σκυροδέματος, ενώ έχει πραγματοποιηθεί και μεγάλο μέρος των εργασιών διαμόρφωσης των υπογείων. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της 30/9/2008 το έργο αυτό είναι αποτυπωμένο στα βιβλία της εταιρείας έναντι 185 εκατ. ευρώ, με πραγματοποιημένο κατασκευαστικό κόστος 34 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, η ΜΒΔΤ έχει ανακοινώσει ότι: «Πιθανή αναστολή στη συνέχιση των οικοδομικών εργασιών δημιουργεί πέραν των αμφιβολιών για την ολοκλήρωση αυτού του θεμελιώδους έργου για την εταιρεία και πιθανή εμπλοκή στο κοινοπρακτικό δάνειο των 125 εκατ. ευρώ το οποίο έχει λάβει αφού υπάρχει όρος σε αυτό ότι αναβολή πέραν των 2 μηνών στη συνέχιση των εργασιών μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία της σύμβασης».

Το δύσκολο αυτό σκηνικό για την εταιρεία real estate εκτυλίσσεται σε μια περίοδο όπου η χρηματοπιστωτική κρίση επηρεάζει ολόκληρη την αγορά με τις τράπεζες να έχουν κλειστές τις στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων. Μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι καθώς οι περισσότερες εταιρείες αναβάλλουν το ξεκίνημα νέων έργων τους θα προβούν σε μειώσεις προσωπικού.

Ανησυχία όμως υπάρχει και για το έργο της Διπλής Ανάπλασης. Μπορεί τυπικά τα δύο έργα να μην συνδέονται όμως η αγορά εκτιμά πως η ΜΒΔΤ θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες τέτοιες που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική σύνδεσή τους. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΒΔΤ έχει παραχωρήσει μέρος του οικοπέδου της στο Δήμο Αθηναίων, έκταση η οποία θα αποτελέσει μέρος του γηπέδου του ΠΑΟ.

Η μετοχή της ΜΒΔΤ χθες σημείωσε για άλλη μια φορά σημαντική πτώση και διαμορφώθηκε στα 6,48 ευρώ (πτώση 14,51%).

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ

Επιτροπή Πολιτών: Ικανοποίηση για την απόφαση

Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εξέδωσε ανακοίνωση η οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει και τα εξής:

«Η Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, στο Βοτανικό.

Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική -όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι πάρθηκε με πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ενισχυμένη από την εκκωφαντική μονοφωνία των περισσότερων ΜΜΕ, που έφτασαν στο σημείο όχι μόνο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και την ίδια την υποχρέωση του ανώτατου δικαστηρίου να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων.

Η απόφαση της αναστολής είναι κομβική, διότι έτσι δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις -με χαρακτηριστική και σχετική αυτήν της τσιμεντοποίησης του κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, και πάλι από την εταιρεία Βωβού, και πάλι με συνενόχους το δήμο και το ΥΠΕΧΩΔΕ...».


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |