Tuesday, January 20, 2009

Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow- Απώλειες και στην Ευρώπη

Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow- Απώλειες και στην Ευρώπη

Κάτω από τις 8.000 μονάδες υποχώρησε ο Dow κλείνοντας κατά 4,01% χαμηλότερα και στις 7.945,03 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.440,86 μονάδες χαμηλότερα κατά 5,73% και ο S&P 500 υποχώρησε 5,28%, στις 805,26 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,42% στις 4.091,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 2,15% στις 2.925,28 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,77% στις 4.239,85 μονάδες.Η λαϊκή ρήση «ένας κούκος δεν φέρνει την ανοιξη» βρήκε πεδίο εφαρμογής κατά τη σημερινή «ιστορική» μέρα στις ΗΠΑ, όπου τα βλέμματα όλης της υφηλίου ήταν στραμμένα στον πρώτο Αφροαμερικανό που χρίστηκε πρόεδρος της χώρας που επηρεάζει τις τύχες όλου του κόσμου. Ταυτόχρονα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones «έσπαζε» το ψυχολογικό φράγμα των 8.000 μονάδων, δείχνοντας στον νέο πρόεδρο ότι η πορεία του δεν θα είναι «στρωμένη με ροδοπέταλα». Οι ανησυχίες για την εταιρική κερδοφορία επισκίασε τα πάντα σε Wall και Ευρώπη, οδηγώντας τους δείκτες ακόμη πιο κάτω.

«Βουτιά» στη Wall Street

Για άλλη μια μέρα, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και στην αμερικανική κεφαλαιαγορά βρέθηκε ο χρηματοπιστωτικός κλάδος.

Η State Street Corp., η μεγαλύτερη διαχειρίστρια κεφαλαίων για ιδρύματα, βούλιαξε 56%, καθώς τα κέρδη τετάρτου τριμήνου υποχώρησαν 71%.

Επίσης, η Wells Fargo υποχώρησε 10%, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί σε μείωση του μερίσματος.

Στο -22% βρέθηκε η Bank of New York Mellon, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή από το 1997, εξαιτίας της μεγάλης της έκθεσης σε ‘προβληματικά’ δάνεια.

Οι εκτιμήσεις ότι η τράπεζα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 80 δισ. δολάρια, οδήγησε τη Bank of America να καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στον κλάδο των τραπεζών, ήτοι 20%.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων επηρέασε ακόμη μια φορά τη μετοχή της Alcoa, η οποία σημείωσε πτώση της τάξεως του 10%, λόγω της πτώσης της ζήτησης στο αλουμίνιο.

Το στίγμα της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής έδωσε ο Μ. Ομπάμα στο πρώτο του διάγγελμα ως ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αναφερόμενος στη δυσμενή οικονομική κατάσταση, σημείωσε ότι ''η αμερικανική οικονομία είναι θύμα ανευθυνότητας και απληστίας''. ''Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλης κρίσης, το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο, η οικονομία μας έχει αποδυναμωθεί λόγω της απληστίας. Κλείσανε σπίτια, χάθηκαν δουλειές, το σύστημα υγείας είναι δαπανηρό'', σημείωσε. Τόνισε δε ότι η αγορά χρειάζεται μια αόρατη καθοδήγηση, ενώ τόνισε ότι θα στραφεί στην οικολογία και στην επιστήμη για την ανοικοδόμηση της Αμερικής, ενώ προειδοποίησε ότι όποιος ανακατεύεται με τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών θα πρέπει να λογοδοτεί.

Απώλειες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η Logitech International υποχώρησε κατά 10%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη και οι πωλήσεις ήταν κατώτερα των προβλέψεων ενώ πτώση 70% σημείωσαν τα κέρδη Γ Τριμήνου.

Ανάλογη κάμψη και για την Invensys, καθώς οι προβλέψεις της εταιρίας για τα κέρδη δευτέρου εξαμήνου μιλούν για στασιμότητα.

Υποχώρηση 7,9% για τη BNP Paribas, μετά τη σύσταση «sell» από τη Societe Generale για τις μετοχές της εταιρίας, δηλώνοντας ότι η BNP πιθανώς θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου έως και 8 δισ. ευρώ. Πτώση 8,3% σημείωσε και η Credit Suisse.

Να σημειωθεί ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,8%, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες έχει υποχωρήσει κατά 11%. Οι αναλυτές αναμένουν τα κέρδη των οικονομικών εταιριών του δείκτη να αυξηθούν κατά 42% μέσα στο 2009. Το 2008 ο δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια κάμψη καθώς πάνω από 1 τρισ. δολάρια έκαναν «φτερά» από τις αγορές.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της HBOS, οδήγησε τη μετοχή της Lloyds να καταγράψει πτώση που ξεπέρασε το 31%, στον απόηχο των ανησυχιών για την κατάσταση των αποθεμάτων της πρώτης, τα οποία θα επωμιστεί η Lloyds.

Στο -23% έκλεισε η Allied Irish Banks μετά από τη διάρρευση γράμματος του CEO της τράπεζας προς τους εργαζομένους ότι η εταιρεία δεν θα περάσει σε κρατικό έλεγχο, και θα παραμείνει «ανεξάρτητη».

REPORTER.GR

No comments:

Share |