Tuesday, January 20, 2009

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η ορκομωσία Ομπάμα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η ορκομωσία Ομπάμα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα ορκιστεί σήμερα ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.
Στην Ουάσιγκτον έχουν καταφτάσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή από κοντά. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί το μεσημέρι (19:00 ώρα Ελλάδας) στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι 200 καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του «πρότυπου» του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

REPORTER.GR

No comments:

Share |