Tuesday, January 20, 2009

Ορκίζεται ο Ομπάμα

Ορκίζεται ο Ομπάμα



Ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, θα ορκιστεί την Τρίτη στη Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν, σε μια ιστορική στιγμή που αναμένεται να την παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν στην Ουάσινγκτον για να ζήσουν από κοντά το γεγονός. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία που απλώνεται μπροστά από το Καπιτώλιο.

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ορκιστεί στις 19.00 ώρα Ελλάδας στα σκαλιά του Καπιτωλίου και θα εκφωνήσει μια ομιλία που οι παρατηρητές αναμένουν ότι θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του.

Λίγο νωρίτερα θα ορκιστεί ο νέος αντιπρόεδρος, Τζόε Μπάιντεν, σε μια τελετή που διανθίζεται από προσευχές (από τον αμφιλεγόμενο πάστορα Ρικ Γουόρεν), μια μικρή συναυλία (με τους Αρίθα Φράνκλιν, Γιο-Γιο Μα, Γιτζάκ Πέρλμαν μεταξύ άλλων) και ένα ποίημα (της Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ).

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι διακόσιοι καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν, του «πρότυπου» του Ομπάμα, που φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Στο μενού περιλαμβάνεται ραγού με οστρακοειδή και γεμιστός φασιανός.

Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

Τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι δρακόντεια. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την αποτροπή τυχόν επίθεσης σε βάρος του νέου προέδρου.

Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με μια σειρά από χορούς, μια παράδοση που μόνο ένας πρόεδρος έχει αγνοήσει μέχρι σήμερα από το 1789. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα είναι επίτιμοι προσκεκλημένοι σε δέκα επίσημους χορούς.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 47 ετών. Γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χονολουλού της Χαβάης όπου σπούδαζε ο Κενυάτης πατέρας του, Μπαράκ Ομπάμα ο πρεσβύτερος. Η μητέρα του, Αν Ντάνχαμ, και ο πατέρας του χώρισαν δύο χρόνια αργότερα και ο πρεσβύτερος Ομπάμα επέστρεψε στην Κένυα όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982.

Η Αν Ντάνχαμ παντρεύτηκε στη συνέχεια τον Ινδονήσιο Λόλο Σοετόρο και η οικογένεια μετακόμισε στην Ινδονησία όπου έζησε ο μικρός Μπαράκ μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Τότε επέστρεψε στη Χαβάη και έμεινε με τους παπούδες του ενώ φοιτούσε, με υποτροφία, στην Ακαδημία Πουναχόου. Έχει επτά ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές από τους άλλους γάμους του πατέρα του και μία ετεροθαλή αδελφή, τη Μάγια Νοετόρο-Ενγκ, από το δεύτερο γάμο της μητέρας του.

Αφού τελείωσε το κολέγιο, το 1983, ο Ομπάμα εργάστηκε για μια οργάνωση καταναλωτών και μια εταιρεία οικονομικών συμβούλων στη Νέα Υόρκη. Το 1985 έφυγε για το Σικάγο και εργάστηκε στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Κοινοτήτων, μια εκκλησιαστική οργάνωση στόχος της οποίας είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φτωχογειτονιές. Τρία χρόνια αργότερα όμως εγκατέλειψε την καριέρα του για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της νομικής επιθεώρησης του πανεπιστημίου. Εργάστηκε ως προσωρινός συνεργάτης στη νομική εταιρεία Σίντλεϊ Όστιν, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μισέλ Ρόμπινσον. Αφού αποφοίτησε από το Χάρβαρντ, το 1991, εργάστηκε σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο του Σικάγο και κατόπιν έγινε λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτειακή Γερουσία του Ιλινόι το 1996. Το 2004, απέναντι σε άλλους επτά υποψηφίους, κέρδισε με ποσοστό 53% την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία και τρία χρόνια αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 2007, ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μολονότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα σύντομα απέδειξε ότι ήταν ικανός να συγκεντρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά και τεράστια πλήθη στις ομιλίες του όπου εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ και υποσχόταν να μην ακολουθήσει την πολιτική του διχασμού, των τελευταίων 40 ετών.

Κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα τον Ιανουάριο του 2008 αλλά χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στις προεδρικές εκλογές, στις 4 Νοεμβρίου, το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε με ποσοστό 53% τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, Σάρα Πέιλιν.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |