Thursday, June 5, 2008

Πληθωριστικό SOS στην οικονομία

Πληθωριστικό SOS στην οικονομία

Αναστροφή της πτωτικής πορείας που κατέγραψε τους προηγούμενους μήνες ο πληθωρισμός καταδεικνύουν τα στοιχεία Μαίου, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι τα χείριστα για την οικονομία έπονται. Ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε το Μάιο στο 4,94% φθάνοντας στο ψηλότερο σημείο των τελευταίων εξήντα μηνών. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός είχε περιοριστεί στο 4,62% και το Μάρτιο στο 4,70%. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις που παρουσιάζουν τα τρόφιμα και τα ποτά, που έχουν μεγάλη βαρύτητα στο δείκτη καταναλωτή, όπως και οι τιμές για στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο.


Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν το Μάιο οι τομείς εστιατορίων και ξενοδοχείων (7,54%) και στέγασης ύδρευσης, ηλεκτρισμού, υγραερίου (7,28%).

Σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 6,46% και 6,39% σημείωσαν ακόμη οι τομείς μεταφορών και τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, ενώ και άλλοι τομείς της οικονομίας σημείωσαν άνοδο (υγεία, αναψυχή - πολιτισμός, εκπαίδευση).

Μείωση σημειώθηκε στο δείκτη τιμών αλκοολούχων ποτών και καπνού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα χρόνο πριν, δηλαδή το Μάιο του 2007 ο πληθωρισμός ήταν μόλις 2,2%. Για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2008 ο δείκτης σημείωσε αύξηση 4,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007.

Η άνοδος των τιμών και η συνεπακόλουθη ακρίβεια αναμένεται να καθοδηγήσει εκ νέου τις διεκδικήσεις κομμάτων και οργανώσεων για παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων στους πολίτες.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |