Thursday, June 5, 2008

Μια ανάσα από τα 128 δολ. το αργό

Μια ανάσα από τα 128 δολ. το αργό

Σε ράλι ανόδου επιδόθηκε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από το χαμηλό τριών εβδομάδων στο οποίο είχε διαμορφωθεί χθες, μετά τη σημαντική ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού.
Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Ιουλίου για το αργό ενισχύθηκε κατά 5,60 δολάρια, ή 4,6% και βρέθηκε στα 127,90 δολάρια το βαρέλι. Ανάλογη ανοδο κατέγραψε και η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ που βρέθηκε στα 127,65 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 5,55 δολαρίων, ή 4,6%.

Το ευρωπαϊκό νόμισμακατέγραψε σημαντικά κέρδη έναντι του δολαρίου και του γεν, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο οποίος δεν απέκλεισε την αύξηση του ευρω-επιτοκίου τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού.

Νωρίτερα σήμερα το αργό βρισκόταν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στα 122,27 δολάρια, μετά τις ενδείξεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για και αύξηση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Τόσο τα αποθέματα της βενζίνης, όσο και αυτά του ντίζελ αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδαστις ΗΠΑ πέραν του προβλεπόμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες η υπηρεσίας ενέργειας της χώρας.

Επίσης, στην αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών συνέβαλλε και η απόφαση της Ινδίας και της Μαλαισίας να προχωρήσουν από σήμερα σε αύξηση των τιμών των καυσίμων, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ινδονησίας και της Ταιβάν, κίνηση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο.

REPORTER.GR

No comments:

Share |