Thursday, June 5, 2008

ΕΚΤ: Πιθανή αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

ΠΙΘΑΝΟ θεωρεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, όπως δήλωσε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε μεταβολή των επιτοκίων κατά ένα μικρό ποσοστό στην επόμενη συνεδρίασή μας, για να διασφαλίσουμε την σταθερή διατήρηση των πληθωριστικών προσδοκιών», υπογράμμισε ο κ. Τρισέ. «Δεν λέω ότι είναι σίγουρο. Λέω ότι είναι πιθανό», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕKT, αυτή τη στιγμή το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εμφανίζεται διχασμένο. «Είχαμε κάποιους από εμάς που σκέφτονταν ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες, την ανάλυση των κινδύνων, είχαμε λόγο για αύξηση των επιτοκίων».

Ο κ. Τρισέ τόνισε ακόμη ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν αυξηθεί και πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε «αυξημένη ετοιμότητα».

«Τονίζουμε ότι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα είναι ο βασικός μας στόχος. Λειτουργώντας με σταθερό και έγκαιρο τρόπο, αποτρέπουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διασφαλίζουμε ότι οι κίνδυνοι για την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα δεν θα υλοποιηθούν».

Μεταξύ 3,2% και 3,6% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός το 2008

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,2%-3,6%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 3,4%. Για το 2009, εκτιμάται στο 1,8%-3,0%, με την ενδιάμεση εκτίμηση στο 2,4%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται στο 1,5%-2,1%, με ενδιάμεση πρόβλεψη το 1,8% για το 2008. Για το 2009, αναμένεται στο 1,0%-2,0% με την ενδιάμεση εκτίμηση να διαμορφώνεται στο 1,5%.

Πριν από τρεις μήνες, η ενδιάμεση εκτίμηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήταν 2,9% για το 2008 και 2,1% για το 2009. Η οικονομική ανάπτυξη αναμενόταν στο 1,7% φέτος και 1,8% το 2009.

Οι προβλέψεις βασίζονται στις εκτιμήσεις της αγοράς για τα μελλοντικά επιτόκια και τις τιμές πετρελαίου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |