Thursday, June 5, 2008

Intel: Πρόστιμο 25 εκατ. δολ. στη Ν. Κορέα

ΠΡΟΣΤΙΜΟ περίπου 26 δισ. ουόν (25 εκατ. δολ.) επεβλήθη στη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ για κομπιούτερ στον κόσμο Intel Corp. από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ν. Κορέας για εμπόδιση του ανταγωνισμού με την προσφορά απαγορευμένων εκπτώσεων στους πελάτες.

Η Intel προσέφερε εκπτώσεις σε εταιρείες κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της χώρας όπως στην Samsung Electronics Co. εάν δεν αγόραζε τσιπ από την Advanced Micro Devices Inc., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής. Η Intel κατά πάσα πιθανότητα θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Η Intel συμφώνησε τον Μάϊο του 2002 να κάνει εκπτώσεις στη Samsung υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κάνει αγορές από την Advanced Micro και η Samsung έλαβε αυτές τις εκπτώσεις έως το δεύτερο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Επίσης, παρόμοια συμφωνία έκανε η Intel με την Trigem Computer Inc., τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ν. Κορέας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Advanced Micro, με έδρα το Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ μήνυσε την Intel σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ τον Ιούνιο του 2005, υποστηρίζοντας ότι η Intel παράνομα διατήρησε το μονοπώλιο στην αγορά μικροεπεξεργαστών απειλώντας τους πελάτες σε ενδεχόμενη συμφωνία με την Advanced Micro.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η Advanced Micro χαιρετίζει την απόφαση για το πρόστιμο που επεβλήθη από τις αρμόδιες αρχές της Ν. Κορέας.

Το μερίδιο της Intel στην αγορά της εν λόγω χώρας κυμάνθηκε στο 91,3% την πενταετία που έληξε το 2005 έναντι 79,6% διεθνώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής ανταγωνισμού της χώρας.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |