Friday, June 6, 2008

Ηπιότερη η σημερινή κρίση από εκείνη του '70

ΜΕΓΑΛΕΣ διαφορές ανάμεσα στο πληθωριστικό πρόβλημα της δεκαετίας του 1970 και τη σημερινή άνοδο των τιμών διακρίνει ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, όπως ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του σε τάξη αποφοίτων του Χάρβαρντ.


Διαφορετικό το πληθωριστικό πρόβλημα της δεκαετίας του 1970 με τη σημερινή άνοδο των τιμών, ισχυρίζεται ο ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι.
Το οικονομικό περιβάλλον του 1975 είχε κάποιες από τις σημερινές ανησυχίες, όμως σε διαφορετικό βαθμό. Μεταξύ των βασικών ανησυχιών είναι η εξασθένηση της οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας και ποσοστό πληθωρισμού στο 10%, καθώς οι τιμές πετρελαίου έχουν τετραπλασιαστεί.

Υπάρχουν όμως και κάποιες διαφορές ανάμεσα στις δύο εποχές, τις οποίες υπογράμμισε ο Μπερνάνκι: ο πληθωρισμός των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, κατά μέσο όρο στο 3,5%, είναι μεν σημαντικά υψηλότερος από τον αναμενόμενο, όμως απέχει πολύ από το διψήφιο ποσοστό των μέσων της δεκαετίας του 1970.

Αντίστοιχη διαφορά ανάμεσα στις δύο εποχές εντοπίζεται και στις προβλέψεις των καταναλωτών και των επιχειρηματιών για τον πληθωρισμό, οι οποίες σήμερα είναι πιο ήπιες από τις αντίστοιχες των μέσων της δεκαετίας του 1970.

Επίσης, μπορεί η τιμή του αργού να έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία πενταετία σε περισσότερο από 120 δολάρια το βαρέλι, όμως η μεγαλύτερη ενεργειακή επάρκεια από τη δεκαετία του 1970 περιορίζει τον αντίκτυπο της σημερινής πετρελαϊκής κρίσης, σύμφωνα με τον Μπερνάνκι.

Πολύ περισσότερο, η πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας αποτέλεσε το βασικό στήριγμα της οικονομίας την τελευταία δεκαετία, συμβάλλοντας στο να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός τη δεκαετία του 1970, όταν οι διαμορφωτές πολιτικής υπερεκτίμησαν την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που ο Μπερνάνκι σηματοδότησε με την πρόσφατη προειδοποίησή του για την πτώση του δολαρίου, στροφή από την πολιτική που ακολουθείτο λίγους μόλις μήνες πριν, όταν η κυβέρνηση Μπους φαινόταν από πολλούς στη Wall Street να εγκρίνει το αδύναμο δολάριο, το οποίο καθιστά πιο ελκυστικές τις αμερικανικές εξαγωγές.

Ομως, οι φόβοι για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου και το καθεστώς του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος, ανάγκασαν την κυβέρνηση να αρχίσει να μιλά αυστηρότερα -και πιο συχνά- για το δολάριο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |