Friday, June 6, 2008

Citigroup: Αισιοδοξία για κέρδη παρά το δύσκολο πρώτο τρίμηνο

ΑΝΑΚΑΜΨΗ της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων το 2009 προβλέπει σε έκθεσή της η Citigroup υπολογίζοντας την άνοδο αυτή στο 19%. Την ίδια στιγμή ο οίκος αναφέρει ότι παρά το πτωτικό πρώτο τρίμηνο, τα κέρδη ανά μετοχή για το 2008 θα κινηθούν επίσης ανοδικά κατά 8,8%, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων όπου ή άνοδος εκτιμάται στο 3,9%.

Ειδικότερα σε πρόσφατη έκθεση της Citigroup σχετικά με τη διεθνή στρατηγική για μετοχές, σε πίνακα όπου κατατάσσονται οι μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, τα στοιχεία για την ελληνική αγορά δείχνουν ότι είναι αρκετά ελκυστική σε σχέση με τις περισσότερες από αυτές. Συγκεκριμένα, παρά την κάμψη των κερδών που σημειώθηκε το 2008, η Citi διατηρεί την αισιοδοξία της ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο κερδών, ενώ το μέσο Ρ/Ε για την Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 10,6, αποτελώντας το τέταρτο καλύτερο μετά τις Ιρλανδία, Βέλγιο και Ιταλία.

Ο οίκος εκτιμά ότι το 2009 θα είναι ιδιαίτερα καλό για την κερδοφορία του συνόλου των εισηγμένων στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το μέσο όρο αύξησης να διαμορφώνεται στο 12,2% και το μέσο Ρ/Ε στο 10,4 από 11,6 το 2008. Μάλιστα και για την Ελλάδα όπου προβλέπεται αύξηση κερδών 19,4%, το μέσο Ρ/Ε εκτιμάται για την επόμενη χρήση στο 9,6.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θεωρείται ελκυστικό και όσον αφορά στην καλή του μερισματική απόδοση. Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμώμενων κερδών για φέτος, η μερισματική απόδοση προβλέπεται στο 4,4%, από τις πλέον αξιόλογες στην Ευρώπη αλλά αρκετά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που εκτιμάται στο 3,9%. Ο οίκος είναι αρκετά αισιόδοξος και για την πορεία των αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες στο σύνολό τους το 2007 σημείωσαν μικρή κάμψη κερδών, προβλέποντας αύξηση 9,3% το 2008 και 17,9% το 2009.

Χρηματιστηριακός κύκλος

Όπως σημειώνει η Citigroup, τα τελευταία 35 χρόνια στα διεθνή χρηματιστήρια υπήρξαν 5 περίοδοι όπου τα κέρδη υποχώρησαν περισσότερο από 10%, διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα μέσο όρο πτώσης της τάξης του 25% ανά 25 μήνες. Το δε τελευταίο εξάμηνο η πτώση έχει διαμορφωθεί στο 3%, μια μικρή πτώση σε σχέση με τη σημαντική άνοδο που σημείωνε η κερδοφορία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Παρ' όλα αυτά o οίκος πιστεύει ότι για την επόμενη διετία θα υπάρξει άνοδος κερδών με τη μέση αύξηση να κυμαίνεται μεταξύ 10%-20%, αποφεύγοντας έτσι να τοποθετήσει την πορεία των κερδών στη φάση ενός νέου πτωτικού κύκλου. Πάντως, όπως σημειώνει, μια πρόβλεψη για πίεση των κερδών τείνει πάντα να προεξοφλείται στα χρηματιστήρια με πίεση των τιμών των μετοχών και επισημαίνει ότι οι αγορές θα επαναξιολογήσουν κάποια επικείμενη πτώση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |