Friday, June 6, 2008

ΥΠΕΣ: Τι αλλάζει για 10 χιλ. κενά οικόπεδα

ΥΠΕΣ: Τι αλλάζει για 10 χιλ. κενά οικόπεδα

Τις τελευταίες πινελιές αναμένεται να βάλει τις επόμενες βδομάδες το υπουργείο Εσωτερικών στην εισήγηση που θα καταθέσει στο πολεοδομικό συμβούλιο για την ανάπτυξη των δέκα χιλιάδων περίπου κενών οικοπέδων που υπάρχουν σε αστικά κέντρα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει με τη σειρά μέτρων που πρότεινε το Τμήμα Πολεοδομίας για αξιοποίηση των αδρανούντων οικοπέδων, χαρακτηρίζοντας ως «μεμονωμένες» τις αντιδράσεις που υπάρχουν από επηρεαζόμενους φορείς. Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Συλικιώτης εξηγεί την κοινωνική φιλοσοφία που στεγάζει το εγχείρημα του υπουργείου και σταχυολογεί τα κίνητρα και αντικίνητρα που περιλαμβάνει η εισήγηση.

Ο φάκελος με το προσχέδιο της έκθεσης του αρμόδιου υπουργού βρίσκεται ήδη στα χέρια του πολεοδομικού συμβουλίου, αναφέρει στη StockWatch ο κ. Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι σε ένα μήνα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την έναρξη του διαλόγου αφού ολοκληρώνεται η προεργασία της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων, μέρος των οποίων είναι και η εισήγηση για αξιοποίηση των αδρανούντων οικοπέδων. Η εφαρμογή της εισήγησης αναμένεται να ξεκινήσει σε ενάμιση χρόνο περίπου.

Στο διάλογο που θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος η πολεοδομία, οι τοπικές αρχές, οι επαρχιακές διοικήσεις, η υπηρεσία περιβάλλοντος και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Όπως τονίζει, ο διάλογος θα διεξαχθεί εν πλήρη διαφάνεια και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται στους πολίτες ώστε να γνωρίζουν τι συζητείται.

Για τον κ. Συλικιώτη, η εφαρμογή των μέτρων που εισηγείται η μελέτη της Πολεοδομίας αναφορικά με τα αδρανούντα οικόπεδα, εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που πρεσβεύει η κυβέρνηση Χριστόφια. Είναι επίσης αναγκαία, λόγω της πίεσης στην αγορά που προκαλεί η έλλειψη γης και την οποία πληρώνει όχι μόνο ο αγοραστής πρώτης κατοικίας αλλά και το κράτος.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις εκ μέρους των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, δήλωσε ότι στη δική του αντίληψη δεν περιέπεσε οποιαδήποτε διαφωνία.

«Εν πάσει περιπτώσει αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, ενώ η προσφορά είναι μειωμένη για αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αξιοποίησης των αδρανούντων οικοπέδων ειδικότερα αυτών που υπάρχουν στα αστικά κέντρα. Η πρόταση του υπουργείου είναι συγκροτημένη, ενώ οι αντιδράσεις είναι μεμονωμένες εάν υπάρχουν», συμπληρώνει εμφαντικά ο υπουργός.

Όσο αφορά στη φιλοσοφία της μελέτης της Πολεοδομίας, για την οποία έδωσε ο ίδιος εντολή να διεξαχθεί επί της προηγούμενης θητείας του, θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, την ανάπτυξη των κενών οικοπέδων σε ύψος και την καλύτερη χρήση της γης, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, για να συμπληρώσει ότι «όποιος επωφελείται από αυτή την ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει γιατί να πληρώνει η κυβέρνηση γι’ αυτόν».

Μαστίγιο και καρότο

Αναλύοντας στη συνέχεια τα κίνητρα και αντικίνητρα υπέδειξε ότι σύμφωνα με στοιχεία της πολεοδομίας, στη Λευκωσία μέσα στο αστικό κέντρο υπάρχουν τριάμισι χιλιάδες αδρανούντα οικόπεδα, στη Λεμεσό άλλες τρεις χιλιάδες ενώ ανάλογος αριθμός οικοπέδων υπάρχει και στις άλλες πόλεις.

«Το αντικίνητρο είναι η φορολογία που θα επιβάλλεται στα αδρανούντα οικόπεδα μετά από την πάροδο πέντε χρόνων εάν οι κάτοχοι τους δεν εκμεταλλευτούν το περιθώριο που τους παρέχεται ώστε να αξιοποιήσουν τα κενά οικόπεδα τους», αναφέρει ο κ. Συλικιώτης.

Βασικό εργαλείο στη φαρέτρα του υπουργείου είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας. Ενώ σήμερα πληρώνεται με βάση τις τιμές του 1980, το υπουργείο θα προτείνει να πληρώνεται στη βάση της τρέχουσας αξίας των ακινήτων. Με την αλλαγή, κάποιος που έχει σήμερα οικόπεδα αξίας £800 χιλ. θα επιβαρυνθεί ετησίως με φόρο £2 χιλ., αντί με £80 που πληρώνει σήμερα σε περίπτωση που δεν αναπτύξει τα οικόπεδα τα επόμενα 3 - 5 χρόνια.

«Στα κίνητρα», συνεχίζει ο κ. Συλικιώτης, «περιλαμβάνεται η αύξηση του συντελεστή δόμησης. Δηλαδή θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη σε ύψος. Και πάλι όμως θα καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Δεν μπορεί να πολλαπλασιάζεται το κέρδος κάποιου και να μη πληρώνει», λέει ο υπουργός του ΑΚΕΛ.

«Ο συντελεστής δόμησης αποτελεί εθνικό πλούτο. Γι’ αυτό το κράτος θα παραχωρεί το συντελεστή δόμησης και εκείνος που έχει το κέρδος της αύξησης του συντελεστή θα πρέπει να πληρώσει για να μπορεί και η κυβέρνηση με τη σειρά της να αποζημιώνει εκείνο που του παίρνει τη γη για να κάνει έργα κοινής ωφελείας», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Στόχος η πάταξη της διαπλοκής

«Με το μέτρο αυτό θα εκλείψει και το πρόβλημα της διαπλοκής και των αδιαφανών διαδικασιών, ένα θέμα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος από τους πολίτες. Από την άλλη δεν γίνεται εκεί που υπάρχει υποδομή να μην αναπτύσσεται η περιοχή γιατί υπάρχουν χιλιάδες αδρανούντα οικόπεδα με αποτέλεσμα να επεκτείνονται συνεχώς οι οικιστικές περιοχές και να δημιουργείται τεράστιο κόστος για την κυβέρνηση αφού θα πρέπει να κτιστούν νέα σχολεία, να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι και να επεκταθούν και άλλες υπηρεσίες, με δυσβάστακτο κόστος για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τους πολίτες», σημείωσε.

«Άρα» επισήμανε ο υπουργός, «θα δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά και καλύτερη χρήση της γης. Κάτι ανάλογο έγινε και με τους δημόσιους χώρους στάθμευσης όπου παραχωρήθηκε αυξημένος συντελεστής δόμησης μέχρι και 20 ορόφους, ενώ επέδειξαν ενδιαφέρον δύο επιχειρηματίες για δημιουργία ανάλογου χώρου στη Λεμεσό και στη Λάρνακα.

Όλα αυτά θα συζητηθούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων των τοπικών σχεδίων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στη βάση του κοινωνικού και πολεοδομικού χαρακτήρα της χρήσης της γης».

Αντισταθμιστικά στους φόρους ακινήτων

Στα άμεσα πλάνα της κυβέρνησης και στο πλαίσιο της συνέχισης της πολιτικής της για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων στις ομάδες εκείνες των πολιτών που έχουν ανάγκη, προωθείται η επιστροφή του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία μέχρι 240 τ.μ. και η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στα μεταβιβαστικά τέλη.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |