Friday, June 6, 2008

"Βαθύ κόκκινο" στη Wall- Πάνω από 400 μονάδες έχασε ο Dow

"Βαθύ κόκκινο" στη Wall- Πάνω από 400 μονάδες έχασε ο Dow

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών μηνών με τον Dow να καταγράφει απώλειες που ξεπέρασαν τις 400 μονάδες, τις μεγαλύτερες της χρονιάς. Κύριος λόγος της πτώσης ήταν το ασταμάτητο ράλι που κατέγραψαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» απειλώντας τα κέρδη των αερομεταφορέων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Πίεση στις αγορές άσκησε και η ανακοίνωση των ιδιαιτέρως αρνητικών για την αμερικανική οικονομία μακροοικονομικών στοιχείων. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 3,21%, ή 404,09 μονάδες στις 12.200,36 μονάδες, ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,96%, ή κατά 75,38 μονάδες στις 2,474,56 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 3,11%, ή 43,62 μονάδες για να κλείσει στις 1,360,43 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες και σε εβδομαδιαία βάση. Ο Dow Jones σημείωσε απώλειες ύψους 2,42%, ο Nasdaq 0,68% και ο Standard & Poor's 1,82%.

«Κατοστάρι» έτρεξε σήμερα το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά και τα 139 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει στο νέο ιστορικό ρεκόρ των 138,54 δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανοδο σε όρους δολαρίου από την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο των εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης το Μάρτιο του 1983. Σε εβδομαδιαία βάση το αργό κατέγραψε κέρδη ύψους 8,8%, ενώ σε νέο ιστορικό ρεκόρ, ήτοι στα 137,35 δολάρια διαμορφώθηκε και η τιμή του μπρεντ.

Επίσης, σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας έκθεσης της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει ότι το αργό μπορεί να αγγίξει και τα 150 δολάρια μέχρι τις 4 Ιουλίου. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Morgan Stanley, Ole Slorer, «οι αποστολές από τη Μέση Ανατολή είναι παρόμοιες με αυτές στα τέλη του γ΄ τριμήνου του 2007, όταν ο οίκος είχε προβλέψει και πάλι ανοδο των πετρελαϊκών τιμών. Και τώρα παρατηρείται η ίδια εικόνα, γεγονός που μας ωθεί σε ανάλογες προβλέψεις.»

Πρωταγωνίστριες της πτώσης αναδείχθηκαν η General Electric και η JPMorgan Chase, μετά την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για την αγορά εργασίας. Κατακόρυφη ήταν και η πτώση της Washington Mutual που έστειλε το δείκτη Standard & Poor's σε χαμηλό 11 ετών.

Επιπλέον, η American International Group βρέθηκε σε χαμηλό δέκα ετών, εξαιτίας του δημοσιεύματος της Wall Street Journal ότι ερευνώνται τα συμβόλαια της που αφορούν τα ενυπόθηκα δάνεια υψηλού ρίσκου, με την κατηγορία της υπερτιμολόγησης.

Ακόμη, στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι J.C. Penney, η General Motors και η Continental Airlines, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Morgan Stanley που «βλέπει» πετρέλαιο στα 150 δολάρια μέσα στον Ιούνιο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτωτικά κινήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας και ανοδικά η ανεργία στις ΗΠΑ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο απασχόλησης της χώρας.

Αναλυτικότερα, οι θέσεις απασχόλησης, εξαιρουμένου του αγροτικού τομέα, υποχώρησαν κατά 49.000 το Μάιο, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχόμενη πτώση.

Την ίδια περίοδο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 861.0,0 στα 8,5 εκατ. διαμορφώνοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 5,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 1975. Η αύξηση κατά 0,5% του ποσοστού ανεργίας αποτέλεσε αρνητική έκπληξη, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,1%, στο 5,1%.

Ακόμη, μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ήταν η αύξηση στα αποθέματα χονδρικού εμπορίου στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στα πετρελαϊκά προϊόντα και στα μέταλλα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την εκτίναξη στις τιμές των εμπορευμάτων.

Πιο αναλυτικά, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξεως του 1,3%, μετά από οριακή αύξηση 0,1% το Μάρτιο. Οι πωλήσεις αυξηθήκαν κατά 1,4%, από 1,8% το Μάρτιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή ανοδο κατά 0,4%

Στο «κόκκινο» οι δείκτες και στην Ευρώπη

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, ακολουθώντας την κατακόρυφη πτώση των δεικτών στη Wall, ύστερα από την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Απασχόλησης ότι ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από το αναμενόμενο, αλλά και η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,48% στις 5.906,80 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,28% στις 4.795,32 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 1,99% στις 6.803,81 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,6% στις 311,49 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες σε εβδομαδιαία βάση, καθώς ο FTSE 100 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 1,67%, o CAC κατά 2,83% και o DAX κατά 2,92%

Πρωταγωνίστρια των απωλειών αναδείχθηκε η μεγαλύτερη εταιρία καλλυντικών παγκοσμίως, η L'Oreal, αλλά και η Royal Philips Electronics, εταιρίες που στηρίζονται στη Βόρειο Αμερική για το ένα τέταρτο των πωλήσεών τους.

Σε χαμηλό τριών μηνών βρέθηκε η British Airways, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, ενώ η αυτοκινητοβιομηχανία Bayerische Motoren Werke κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Αρπίλιο, καθώς το αργό έχει ήδη σημειώσει άνοδο 12 δολαρίων μέσα σε 2 συνεδριάσεις.

Στον τραπεζικό κλάδο των απωλειών ηγήθηκαν η UBS, η Credit Suisse και η Bank of Ireland, ύστερα από τη σύσταση των αναλυτών για πώληση.

Από την άλλη, η μικρότερη του αναμενόμενου πτώση στα κέρδη τετάρτου τριμήνου της National Semiconductor ικανοποίησε τους επενδυτές και η μετοχή της κατέγραψε κέρδη στην αγορά της Γερμανίας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |