Friday, June 6, 2008

Ιαπωνία: Στα οκτώ δισ. δολ. οι ζημίες από τα subprime

Σε περίπου οκτώ δισ. δολάρια ανήλθαν στα τέλη Μαρτίου οι συνολικές ζημίες των ιαπωνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων από την έκθεσή τους στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) – αυξημένες κατά 42% έναντι του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την αρχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της χώρας (FSA), η συνολική έκθεσή τους σε επενδύσεις συνδεδεμένες με την αγορά των subprime διαμορφώθηκε σε ένα τρισ. γιεν [JPY=X] (9,4 δισ. δολάρια) κατά την ίδια περίοδο, μειωμένη κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Αν και πολλές ιαπωνικές εταιρείες απέφυγαν τελικά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι διεθνείς ανταγωνιστές τους, όπως η UBS και η Merrill Lynch πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Τόκιο δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Mizuho Financial Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, απώλεσε 6,1 δισ. δολάρια λόγω των επενδύσεών της στα subprime, κατά το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο. Σχεδόν το ήμισυ αυτών αφορά στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |