Thursday, November 19, 2009

ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς μένουν Ρουμανία

ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς μένουν Ρουμανία


Τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν την έκθεσή τους στη Ρουμανία επανέλαβαν χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εννέα ευρωπαϊκές τράπεζες.

Μεταξύ αυτών τέσσερις ελληνικές, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank.

Της κοινής δήλωσης είχε προηγηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες εκπροσώπων της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο πλαίσιο του European Bank Coordination Initiative Group.

Εκτός τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Erste Group Bank, Raiffeisen International, UniCredit Group, Société Générale, και Volksbank, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και εκπρόσωποι από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών που εμπλέκονται.

Η συνάντηση είναι η τρίτη κατά σειρά, μετά τις αντίστοιχες στις 26 Μαρτίου και 19 Μαΐου. Όπως επισημαίνεται στη σχετική κοινή δήλωση, έως τα τέλη Οκτωβρίου 2009 η έκθεση των παραπάνω μητρικών τραπεζών στη Ρουμανία «σε μεγάλο βαθμό διατηρήθηκε σε σχέση με την ημερομηνία αρχικής δέσμευσης, το Μάρτιο».

Οι τράπεζες τόνισαν την ανάγκη διατήρησης της διαθεσιμότητας των κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων, ενώ διαπιστώθηκε ότι όλες ανταποκρίθηκαν στη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν κεφαλαιακή επάρκεια για της θυγατρικές τους στη Ρουμανία σε επίπεδα άνω του 10%.

Το πρόγραμμα στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών παραμένει σε ισχύ για τη Ρουμανία, όπως επισημάνθηκε, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Οι συμμετέχοντες επισήμαναν επίσης στην κοινή τους δήλωση ότι οι δεσμεύσεις των παραπάνω τραπεζών σε συνδυασμό με τα προγράμματα οικονομικής στήριξης θα βοηθήσουν το τραπεζικό σύστημα της Ρουμανίας να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την τρέχουσα ύφεση και να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

capital.gr

No comments:

Share |