Thursday, November 19, 2009

Τέλος στις φορολογικές διακρίσεις κατά πολυεθνικών!


Τέλος στις φορολογικές διακρίσεις κατά πολυεθνικών!


Ήταν μία από τις δίκες, με τη μεγαλύτερη διάρκεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Μια ομάδα πολυεθνικών εταιριών κέρδισαν τελικά την υπόθεση, που αφορούσε παραβίαση κανόνων της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στο βρετανικό δημόσιο.

Η προσφυγή αφορούσε στον περιορισμό των φοροαπαλλαγών για τόκους δανείων, ο οποίος απέκλειε τις θυγατρικές στη Βρετανία, με μητρική σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για νόμο, που είχε σχεδιαστεί να περιορίσει το βαθμό, στον οποίο μια – εκτός νήσου – μητρική μπορεί να μεταφέρει χρέος στις βρετανικές θυγατρικές της, ώστε να συμψηφίσει τα κόστη των τόκων με τους φόρους της. Μάλιστα, ο συνήγορος των εταιριών είχε υποστηρίξει παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι – σε εξαιρετικές περιπτώσεις – όπως όταν μητρική προσπαθεί να σώσει μια προβληματική θυγατρική της μειώνοντας τους τόκους, η μητρική αυτή θα μπορεί να δανείσει σχετικά υψηλά ποσά στη θυγατρική της χωρίς να έχει κυρώσεις. Αρκεί, φυσικά, να αποδείξει ότι η κίνηση αυτή δεν έγινε απλά για να μειώσει το φόρο.

Τότε, το 2006, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κατ΄ αρχήν δικαιώσει τις 20 πολυεθνικές, μεταξύ των οποίων οι Volvo, Lafarge, Pepsico και Caterpillar. Ένα χρόνο αργότερα, όμως, αποφάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να αιτιολογηθεί στη βάση της παρεμπόδισης φοροαποφυγής. Όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Τρίτη ότι το βάρος πέφτει πλέον στο βρετανικό δημόσιο να αποδείξει ότι τα δάνεια αυτά δεν αφορούν σε εμπορικούς σκοπούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιώσεις των εταιριών αφορούν την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο του 2004, οπότε και το βρετανικό δημόσιο άλλαξε τη νομοθεσία, ακριβώς για να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον Chris Morgan της KPMG, η απόφαση μπορεί να κοστίσει στο βρετανικό δημόσιο έως και 1 δισεκατομμύριο λίρες !

capital.gr

No comments:

Share |