Thursday, November 19, 2009

Σιγκαπούρη: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%-5%

Σιγκαπούρη: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%-5%


Ανάπτυξη θα εμφανίσει το επόμενο έτος η οικονομία της Σιγκαπούρης μετά την έξοδό της από τη χειρότερη ύφεση από την ανεξαρτησία της το 1965, ένα ακόμη σημάδι για ανάκαμψη της ασιατικής περιφέρειας, η οποία ώθησε κάποιες χώρες να ξεκινήσουν την απόσυρση των οικονομικών μέτρων στήριξης.

Η οικονομία θα αναπτυχθεί 3% έως 5% το 2010 μετά από συρρίκνωση έως 2,5% φέτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. Το ΑΕΠ αυξήθηκε ετησίως στο 14,2% (αναθεωρημένα στοιχεία) το τελευταίο τρίμηνο από τους τρεις προηγούμενους μήνες, σημειώνοντας δεύτερη συνεχόμενη αύξηση.

Η Αυστραλία και η Ινδία άρχισαν να σφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική και η Σιγκαπούρη είπε σήμερα ότι σταδιακά θα αποσύρει τα οικονομικά μέτρα στήριξης καθώς η παγκόσμια οικονομία αναγεννιέται.

Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης Straits Times Index σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 2.766,21 μονάδες στις 10:53 π.μ. τοπική ώρα, μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρόβλεψης για το 2010. Το δολάριο της Σιγκαπούρης σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στο 1,3863.

Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν από 2,5% έως και 3,5% το 2010 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο έως 2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης που αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό εν μέσω υψηλότερων αξιών των κατοικιών. Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί το νόμισμα περισσότερο από τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας επιταχύνεται καθώς οι εταιρείες, όπως Samsung Electronics Co. ανακοινώνουν υψηλότερα κέρδη. Η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη που θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ τις επόμενες ημέρες προβλέπεται – σύμφωνα με τους αναλυτές – να εμφανίσουν μικρότερες οικονομικές μειώσεις το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σήμερα η Σιγκαπούρη αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για τις εξαγωγές του 2009 προβλέποντας ότι αυτές θα μειωθούν από 10% έως 11%, λιγότερο της προηγούμενης πρόβλεψης για μείωση 12%. Το εμπόριο ενδέχεται να αναπτυχθεί από 7% έως 9% το 2009, μετά τη συρρίκνωσή του έως 22% φέτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

naftemporiki

No comments:

Share |