Thursday, November 19, 2009

Πύρρειος νίκη στο Ανώτατο για ΦΠΑ


Πύρρειος νίκη στο Ανώτατο για ΦΠΑ


Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε χθες το αίτημα εταιρειών για προσωρινή αναστολή της κυβερνητικής απόφασης για επίσπευση της πληρωμής ΦΠΑ, ανοίγοντας το δρόμο στη κυβέρνηση για πρόωρη είσπραξη φόρων χωρίς όμως να βγάζει την Κύπρο από την τροχιά επιτήρησης, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Η γλυκόπικρη νίκη της κυβέρνησης στο Ανώτατο, που προκάλεσε το μένος του επιχειρηματικού κόσμου, θα της επιτρέψει να βάλει γύρω στα €50 εκ. στα έσοδα του 2009 αντί του 2010, περιορίζοντας το φετινό έλλειμμα κατά 0,3% χωρίς όμως να το περιορίζει σε επίπεδα κάτω του 3%.

Η σμίκρυνση της περιόδου πληρωμής ΦΠΑ από τρεις σε ένα μήνα αφορά μόνο 77 εταιρείες, που επιλέχθηκαν από την Έφορο ΦΠΑ, Ζέτα Αιμιλιανίδου, βάσει του τζίρου τους. Οι εννέα από αυτές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη επικαλούμενες άνιση μεταχείριση και ζητώντας διάταγμα κατά της εφαρμογής της απόφασης, μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της.

Σύμφωνα με το δικηγόρο της κυβέρνησης, Γιαννάκη Λαζάρου, το Ανώτατο απέρριψε την αίτηση των εταιρειών διότι θεώρησε ότι δεν μπορούσε να εξετάσει κατά πόσο ήταν αιτιολογημένη η απόφαση για έκδοση διατάγματος, χωρίς να προχωρήσει στη στάθμιση παραγόντων και στοιχείων τα οποία στην προκαταρτική αυτή διαδικασία δεν σταθμίζονται, διότι διαφορετικά θα υπεισέρχετο στην ουσία της υπόθεσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η μάχη για δικαίωση της μίας ή της άλλης πλευράς στέλνεται στις ελληνικές καλένδες, αφού η εξέταση της ουσίας της υπόθεσης ενδέχεται να πάρει μέχρι και τρία χρόνια.

Οι εταιρείες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θα πρέπει στο ενδιάμεσο να καταβάλουν το ΦΠΑ δύο μήνες νωρίτερα από ότι συνήθως, προσφέροντας στην κυβέρνηση έκτακτα έσοδα που υπό κανονικές συνθήκες θα λάμβανε το 2010.

Η ένεση από την επίσπευση του ΦΠΑ αναμένεται να έχει μικρές μόνο επιδράσεις στον κρατικό κορβανά, που παρουσιάζει απώλειες €0,5 δισ. το πρώτο δεκάμηνο σε σύγκριση με πέρσι. Τα μισά περίπου από τα έσοδα αφορούν τις μειωμένες εισπράξεις ΦΠΑ και τα υπόλοιπα τις εισπράξεις άμεσων φόρων.

Παρά τα πρόσθετα έσοδα, το έλλειμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεφύγει πέραν του 3% το 2009, αναγκάζοντας τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να ξεκινήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου την άνοιξη, θέτοντας την κυπριακή οικονομία υπό επιτήρηση.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, το έλλειμμα βρίσκεται ήδη στα επίπεδα του 3-3,5% του ΑΕΠ.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |