Tuesday, June 23, 2009

Απόφαση του ΔΕΚ θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομοθεσία για τις περιόδους εκπτώσεων

Απόφαση του ΔΕΚ θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομοθεσία για τις περιόδους εκπτώσεων

Λευκωσία: Πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) ανατρέπει τα δεδομένα όσον αφορά τα ξεπουλήματα και τις προσφορές στο λιανικό εμπόριο της Κύπρου και ουσιαστικά καθιστά ανενεργό τη σχετική για το θέμα νομοθεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου Σιακόλα, με την απόφαση του ΔΕΚ, τίθεται υπό αμφισβήτηση και το κατά πόσο είναι νόμιμη η ποινική δίωξη επιχειρηματιών που προβαίνουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές, εκτός των καθορισμένων από το Νόμο περιόδων για ξεπουλήματα.

Παράλληλα, προβάλλει άμεση η αναγκαιότητα τροποποίησης της νομοθεσίας, για να μην κινδυνεύσει η Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλλει πρόστιμα και αποζημιώσεις, που αναπόφευκτα θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βελγική προσφυγή
Το όλο θέμα προέκυψε όταν Δικαστήριο του Βελγίου ζήτησε από το ΔΕΚ την έκδοση προδικαστικής απόφασης, σε διαφορά αντίδικων επιχειρήσεων αναφορικά με προσφορές συνοδευόμενες με δώρα προς τους καταναλωτές, στην εσωτερική αγορά της χώρας.

Το ΔΕΚ, το οποίο κλήθηκε να ερμηνεύσει κατά πόσο η εθνική ρύθμιση, η οποία απαγορεύει να γίνονται στους καταναλωτές προσφορές που συνοδεύονται με δώρα (joint offers), είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, απεφάνθη ότι, πέραν των απαγορεύσεων που ρητά αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/29/ΕΚ αναφορικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οποιεσδήποτε άλλες απαγορεύσεις δεν ισχύουν και δεν επιτρέπονται.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία απαριθμεί, στο Παράρτημα 1, πλήρη και εξαντλητικό κατάλογο από 31 εμπορικές πρακτικές που τεκμαίρονται αθέμιτες «υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις». Κατά συνέπεια, μια εμπορική πρακτική (όπως για παράδειγμα τα joint offers), που δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτό τον κατάλογο, δεν μπορεί να θεωρηθεί αθέμιτη εμπορική πρακτική.

Νομοθεσία υπό αμφισβήτηση
Η Κύπρος έχει ενσωματώσει το 2007 την πιο πάνω Ευρωπαϊκή Οδηγία στο Νόμο 103(1)07 Περί των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών των Επιχειρήσεων προς τους Καταναλωτές. Κατά συνέπεια, η απόφαση του ΔΕΚ της 23 Απριλίου 2009, θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ισχύ της κυπριακής νομοθεσίας περί εκπτώσεων και άλλων σχετικών απαγορεύσεων, με βάση τις οποίες διώκονται επιχειρήσεις που προσφέρουν αγαθά σε μειωμένες τιμές στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Όμιλος Σιακόλα ζήτησε για το θέμα γνωμάτευση από τρεις έγκριτους νομικούς, τριών διαφορετικών Δικηγορικών Γραφείων, η άποψη των οποίων συγκλίνει στο ότι η Κυπριακή Νομοθεσία περί εκπτώσεων καταστρατηγεί έκδηλα τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από το ΔΕΚ, και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν. ''Ως εκ τούτου, ο Νόμος περί Εκπτώσεων πρέπει να θεωρείται ότι κατέστη ανενεργός'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατάργηση κανόνων
Συναφές και πολύ χαρακτηριστικό είναι και το ακόλουθο σχόλιο ξένων εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Δικαίου επί της απόφασης του ΔΕΚ: ''Αναμένεται ότι η Κυβέρνηση του Βελγίου θα καταργήσει σύντομα ή τουλάχιστον θα τροποποιήσει τους κανόνες αναφορικά με τις κοινές προσφορές (joint offers), ξεπουλήματα και ανακοινώσεις περί μειώσεων των τιμών, ούτως ώστε να συνάδει με τη νομολογία του ΔΕΚ και να αποφύγει τυχόν κυρώσεις για μη ορθή υλοποίηση της Οδηγίας.''

Είναι σαφές από τα πιο πάνω, καταλήγει η ανακοίνωση, ότι και η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει ή να τροποποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τα ξεπουλήματα, ούτως ώστε να συνάδει με την Ευρωπαϊκή Νομολογία και το υπερισχύον Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και να αποφύγει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

PHILENEWS.COM

No comments:

Share |