Tuesday, June 23, 2009

Τράπεζα της Ελλάδος: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες

Τράπεζα της Ελλάδος: Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες


Ισχυρό παραμένει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπως φαίνεται από το check up που πραγματοποίησε για πρώτη φορά στη χώρα μας η ΤτΕ, μέσω των stress tests. Πρόκειται ουσιαστικά για ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τις οποίες διενήργησε με βάση τα υποθετικά σενάρια που συμφωνήθηκαν από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο και επαίνεσε την ΤτΕ για την πρωτοβουλία της και μάλιστα εν μέσω της συνεχιζόμενης χρηματοοικονομικής κρίσης. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς καμία ελληνική τράπεζα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της ενώ ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα πλέον δυσμενή σενάρια, ελάχιστες τράπεζες θα έβλεπαν αποδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει επιπτώσεις για το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα, 23 Ιουνίου 2009, η ΤτΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σε θέση να αντεπεξέλθει ακόμη και σε ιδιαίτερα έντονους κραδασμούς, η πιθανότητα εμφάνισης των οποίων είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ενός ακραία αρνητικού μακροοικονομικού σεναρίου για την Ελλάδα, του οποίου οι υποθετικές παραδοχές εκκίνησης προέβλεπαν, σωρευτικά για περίοδο 2 ετών, μείωση του ΑΕΠ κατά 3%, άνοδο του ποσοστού ανεργίας κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες και αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων κατά 400 μονάδες βάσης.

Εκτιμήθηκαν επίσης οι επιπτώσεις των ακραίων καταστάσεων και για τον κίνδυνο αγοράς. Οι υποθετικές καταστάσεις, στην προκειμένη περίπτωση, περιλαμβάνουν (σε σύγκριση με την πραγματικότητα στις 31.12.2008) παράλληλη μετατόπιση της καμπύλης αποδόσεων προς τα άνω κατά 300 μονάδες βάσης, υποτίμηση του ευρώ έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων κατά 30%, υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 40% και αύξηση του περιθωρίου του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κατά 450 μονάδες βάσης.

Η άσκηση προσομοίωσης εφαρμόστηκε σε δείγμα αποτελούμενο από τις εννέα μεγαλύτερες τράπεζες, που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του ενεργητικού του συνόλου των εν Ελλάδι τραπεζών. Από τα αποτελέσματα της άσκησης συνάγεται ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας ως σύνολο έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει ακόμη και σε ακραίες διαταράξεις όπως αυτές των υποθετικών σεναρίων».

Στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται ότι «τα ως άνω δυσμενή υποθετικά σενάρια εφαρμόστηκαν επί των μεγεθών της 31.12.2008, τα οποία είχαν ήδη ενσωματώσει μέρος των επιπτώσεων της κρίσης» και όπως προέκυψε, «για ελάχιστο αριθμό τραπεζών η απορρόφηση ζημιών αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης, η οποία όμως δεν θα δημιουργούσε συστημικό κίνδυνο, δηλαδή δεν θα κλόνιζε το συνολικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τρείς τράπεζες που θα πρέπει για λόγους εξασφάλισης και μόνο να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δύο εξ’ αυτών έχουν ισχυρότατους μετόχους, ενώ η τρίτη ελέγχεται από το Δημόσιο οπότε η εξεύρεση κεφαλαίων θεωρείται τυπική διαδικασία, εφόσον οι μέτοχοι θέλουν να στηρίξουν τις επενδύσεις τους.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, διεξήχθη προσομοίωση ακραίων καταστάσεων και για τον κίνδυνο ρευστότητας, από την οποία προέκυψε ότι καμία τράπεζα του δείγματος δεν θα αντιμετώπιζε προβλήματα στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει ότι «θα συνεχίσει και στο μέλλον να διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, να συγκρίνει τα αποτελέσματά τους με τις εκάστοτε εξελίξεις και να παρεμβαίνει διορθωτικά οσάκις το κρίνει σκόπιμο. Στα ζητήματα που αφορούν την τραπεζική εποπτεία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν χωρεί ο παραμικρός εφησυχασμός».


CAPITAL.GR

No comments:

Share |