Monday, May 5, 2008

Εποπτικός κλοιός για αντασφαλιστές

Εποπτικός κλοιός για αντασφαλιστές

Σε νέα πιο αυστηρή βάση θα τεθεί η εποπτεία των αντασφαλιστικών επιχειρήσεων με τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα ενσωματωθεί στον περί της Ασκήσεων Ασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2002 έως 2005. Ο νέος τροποποιητικός νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Ασκήσεως Ασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Νόμοι του 2002 έως 2007, ενώ θα εξασφαλίζει ένα ομοιόμορφο κανονιστικό πλαίσιο για ολόκληρο τον τομέα ασφαλίσεων.

Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε στα πλαίσια εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κατατέθηκε στη βουλή και θα αποτελέσει εκ νέου αντικείμενο συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σήμερα. Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής θα τύχουν μιας πρώτης ενημέρωσης από τις αρμόδιες αρχές γύρω από το εναρμονιστικό νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για την εποπτεία των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με το εν λόγω νομοσχέδιο τροποποιείται το πλαίσιο εποπτείας των αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων στην Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε η ανάληψη και η άσκηση αντασφαλιστικών δραστηριοτήτων να υπόκεινται στη χορήγηση μιας και μοναδικής άδειας από τις αρχές του μέλους όπου η αντασφαλιστική επιχείρηση έχει την εταιρική της έδρα. Η άδεια αυτή θα επιτρέπει σε μια επιχείρηση να ασκεί τις δραστηριότητες της σε ολόκληρη την Κοινότητα είτε από το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης είτε της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Όσο αφορά τις εργασίες αντασφαλιστικής επιχείρησης, προνοείται ότι το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας καθορίζεται είτε σε σχέση με το ετήσιο ποσό των ασφαλίστρων ή των αλληλοασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου οικονομικού έτους, είτε σε σχέση με τη μέση επιβάρυνση των ασφαλιστικών απαιτήσεων των τριών τελευταίων οικονομικών ετών. Στην περίπτωση όμως επιχείρησης η οποία ασκεί βασικά μόνο ένα ή περισσότερους από τους κινδύνους πιστώσεως, θύελλας, χαλαζιού ή παγετού, λαμβάνονται υπόψη τα επτά τελευταία οικονομικά έτη ως περίοδος αναφοράς του μέσου όρου επιβάρυνσης των ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Η αρμόδια υπηρεσία η οποία θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής της τροποποιημένης νομοθεσίας η οποία εισάγει ένα σημαντικό αριθμό όρων και ερμηνειών θα είναι η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών του Υπουργείου Οικονομικών.

Η Έφορος Ασφαλίσεως και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου θα παρουσιαστούν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |