Tuesday, July 15, 2008

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τις διεθνείς αγορές

Τα προβλήματα στις χρηματοοικονομικές αγορές δεν έχουν παρέλθει, διαμηνύουν πολιτικές ηγεσίες και ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των αναλυτών και για την πορεία των διεθνών μετοχών.

Ο Ιάπωνας υπουργός Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Γιοσίμι Γουατανάμπι, προειδοποίησε χθες ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται στο χείλος της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικοί χρηματοοικονομικοί όμιλοι ενδέχεται να χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια των Ιαπώνων επενδυτών, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχο της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο κ. Γουατανάμπι τόνισε σε σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, ότι εάν η πιστωτική κρίση βαθύνει, οι Ιάπωνες επενδυτές ενδέχεται να λειτουργήσουν ως «προμηθευτές τελευταίου καταφυγίου».

Σημειώνεται ότι οι ιαπωνικές τράπεζες έχουν βγει μέχρι στιγμής αλώβητες από την κρίση, εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσής τους στην αμερικανική ενυπόθηκου χρέους υψηλού ρίσκου.

Στην Ευρώπη, η ρυθμιστική αρχή του ιταλικού τραπεζικού τομέα, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει παρέλθει, τονίζοντας ότι οι πιστωτικοί όμιλοι και ασφαλιστές της Ιταλίας παραμένουν ευάλωτοι στις συνέπειες από την επιβράδυνση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα, αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση του παγκόσμιου δείκτη μετοχών MSCI World Index.

Σύμφωνα με ανάλυση της Birinyi Associates και του Bloomberg, ο συγκεκριμένος δείκτης, ο οποίος διολίσθησε σε έδαφος πτωτικής αγοράς (bear market) την περασμένη εβδομάδα, δεν θα σταματήσει να υποχωρεί έως ότου καταγράψει επιπλέον απώλειες τουλάχιστον 14% αγγίζοντας έτσι χαμηλά τριετίας.

Από τον Οκτώβριο, ο MSCI, ο οποίος υπολογίζει την πορεία 1.742 εταιρειών σε 23 αγορές, έχει απωλέσει το 20% της αξίας του. Με μία επιπλέον πτώση 14% θα φτάσει σε επίπεδα, που αντιστοιχούν στο μέσο όρο επτά περιόδων bear market, που έχουν καταγραφεί για τον δείκτη από την πρώτη του εμφάνιση το 1969.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |