Tuesday, July 15, 2008

Μειώσεις στα bonus των τραπεζιτών για το 2008

Μειώσεις στα bonus των τραπεζιτών για το 2008

Σε σημαντικές μειώσεις των bonus για την χρήση 2008 θα προχωρήσουν οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ώστε να στείλουν ένα μήνυμα στη αγορά ότι προσαρμόζονται στις νέες δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα τουλάχιστον όπως επισημαίνουν στελέχη της ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες για το 2008 θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την πολιτική μερισμάτων που θα ακολουθήσουν και εναντιώνονται στις υπερβολές.
Με βάση πληροφορίες ίσως υπάρξει μείωση στα bonus έως και 40% με 50%. Ούτως ή άλλως το 2008 θα αποτελέσει μια δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες και με την κίνηση τους αυτή οι τραπεζίτες , τουλάχιστον όσοι το υιοθετήσουν, θα αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τα δεδομένα. Η μείωση των bonus δεν αποτελεί μόνο μια επικοινωνιακή τακτική αλλά το κυριότερο ενεργοποίησης των μηχανισμών αξιολόγησης των επιδόσεων των τραπεζών.

Η μείωση των bonus ίσως να είναι και επιβεβλημένη σε μια εποχή χαλεπή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2008 για την χρήση 2007 τα τραπεζικά στελέχη εκτιμάται ότι έλαβαν ή θα λάβουν περί τα 70 με 90 εκατ ευρώ.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται μόνο αυστηρά τα bonus και όχι άλλες παροχές που επί το πλείστον δίνουν οι τράπεζες στα ανώτερα και ανώτατα στελέχη τους. Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες το 2008 δύσκολα θα ανταπεξέλθουν στους στόχους τους.

Έτσι δεν θα ήταν ορθό τα bonus να παραμείνουν ως έχουν.

Όμως ακόμη και στις περιπτώσεις των τραπεζών που οι στόχοι θα επιτευχθούν πάλι θα ήταν ορθό η πολιτική των bonus να είναι λελογισμένη καθώς η περίοδος που διανύουν οι αγορές σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Όσον αφορά τα μερίσματα θα ήταν ορθό οι τράπεζες να ακολουθήσουν πολύ λελογισμένη πολιτική. Όχι υπερβολές που ούτως ή άλλως δεν επιθυμούν και ούτε κινήσεις εντυπώσεων. Οι τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαίων και αυτό προέχει.

REPORTER.GR

No comments:

Share |