Tuesday, April 14, 2009

Στροφή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Αβάνας από τον Ομπάμα

Στροφή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Αβάνας από τον Ομπάμα



Η άρση των περιορισμών των ΗΠΑ στα ταξίδια και τα εμβάσματα προς την Κούβα ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Οι περιορισμοί που είχε επιβάλλει το 2004 ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέτρεπαν στους Κουβανοαμερικανούς να επισκέπτονται την πατρίδα τους μόνο μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ η συνολική διάρκεια του ταξιδιού δεν μπορούσε να υπερβεί τις δύο εβδομάδες.

Την άρση των περιορισμών για τους Κουβανο-αμερικανούς ανακοίνωσε επισήμως ο Λευκός Οίκος σηματοδοτώντας την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Αβάνας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διέταξε σήμερα να αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια και τα εμβάσματα των Κουβανο-αμερικανών προς την Κούβα, ενώ στο σχετικό προεδρικό διάταγμα ο Ομπάμα επιτρέπει επίσης την αποστολή φιλανθρωπικής βοήθειας προς την Κούβα.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα διέταξε σήμερα μία σειρά από μέτρα προς όφελος του κουβανικού λαού, προκειμένου στηρίξει την ελπίδα τους να χαίρουν των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και να καθορίζουν ελεύθερα το μέλλον της χώρα τους. Ο πρόεδρος πιστεύει πως το μέτρο που ελήφθη σήμερα θα κάνει αυτόν τον στόχο πραγματικότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου.

«Ο πρόεδρος έδωσε οδηγίες στους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου για να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο ώστε να αρθούν όλοι περιορισμοί για να πραγματοποιούνται επισκέψεις σε μέλη των οικογενειών τους στην Κούβα και να τους αποστέλλουν χρήματα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνεται μία προεκλογική υπόσχεση του Ομπάμα.

Η άρση των περιορισμών στα ταξίδια και τα εμβάσματα προς την Κούβα ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου της Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Βάσει των περιορισμών που είχε επιβάλει το 2004 ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, οι Κουβανο-αμερικανοί μπορούσαν να επισκέπτονται την πατρίδα τους μόνο μία φορά κάθε τρία χρόνια, ενώ η συνολική διάρκεια του ταξιδιού δεν μπορούσε να υπερβεί τις δύο εβδομάδες.

Το εν λόγω μέτρο ωστόσο, δεν τερματίζει εντελώς την μακρόχρονη απομόνωση της Κούβας, καθώς δεν αίρει τους περιορισμούς για τους μη Κουβανο-αμερικανούς.

Επίσης, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να επιτρέψει σε αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να καταθέσουν αιτήσεις λειτουργίας στην Κούβα, με στόχο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, να αυξήσει την πρόσβαση και την εισροή πληροφοριών στο νησί.

Οπως ανακοινώθηκε, οι αμερικανικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες θα μπρούν εφεξής να εγκαταστήσουν συνδέσεις με οπτικές ίνες και δορυφόρους προς την Κούβα, να συνάψουν συμφωνίες για υπηρεσίες και συστήματα περιαγωγής κλήσεων με κουβανικές εταιρείες και να επιτρέψουν σε Αμερικανούς πολίτες να πληρώνουν για τηλεπικοινωνιακές, δορυφορικές και τηλεοπτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται σε πολίτες στην Κούβα.

Φιντέλ Κάστρο: Η Κούβα δεν θέλει ελεημοσύνη

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο, υπογράμμισε ότι ο η Κούβα δεν θέλει ελεημοσύνη και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να τερματίσει τον αποκλεισμό της χώρας του.

«Για τον αποκλεισμό, που είναι το πιο σκληρό από όλα τα μέτρα, δεν είπε λέξη», τονίζει ο Φιντέλ Κάστρο σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα Cubadebate. Η Κούβα, προσθέτει, «δεν κατηγορεί τον Ομπάμα για τις ωμότητες των άλλων κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια και τη βούλησή του να αλλάξει την πολιτική και την εικόνα των ΗΠΑ». «(Η Κούβα) Καταλαβαίνει ότι έδωσε μια δύσκολη μάχη για να εκλεγεί, παρά τις προκαταλήψεις πολλών αιώνων», σημειώνει εξηγώντας πως για το λόγο αυτό ο αδελφός του, και πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες «με βάση τον απόλυτο σεβασμό της κυριαρχίας (της χώρας)».

Ο Κουβανός ηγέτης υπογραμμίζει τις κινήσεις μέσα και έξω από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 και υποστηρίζει πως «έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις ώστε ο Ομπάμα να ασκήσει μια αποτελεσματική πολιτική που θα βάλει ένα τέλος στην αποτυχημένη πολιτική περίπου μισού αιώνα».

«Η Κούβα αντιστάθηκε και αντιστέκεται ακόμα. Δεν θα απλώσει ποτέ το χέρι να ζητήσει ελεημοσύνη», καταλήγει ο Φιντέλ Κάστρο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |