Thursday, March 10, 2011

Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ισπανία σε ΑΑ2 με αρνητικό outlook


Moody΄s: Υποβαθμίζει την Ισπανία σε ΑΑ2 με αρνητικό outlook


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Moody΄s Investors Service, τοποθετώντας την στο Aa2 από Aa1, με το outlook να είναι αρνητικό.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που είχε ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο οίκος αξιολόγησης αποδίδει την υποβάθμιση στην πιθανή περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους καθώς και στην διατηρούμενη ανησυχία για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η Moody’s εκτιμά πως το τελικό κόστος της αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών θα ξεπεράσει τις προσδοκίες της κυβέρνησης, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, οι ανησυχίες για την ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να επιτύχει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές διατηρούνται, δεδομένου του περιορισμένου ελέγχου της κεντρικής κυβέρνησης στα οικονομικά των αυτόνομων κοινοτήτων.

Επιπλέον, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση του ταμείου διάσωσης των cajas (FROB-Fund for Orderly Bank Restructuring) σε Aa2 από Aa1 με outlook αρνητικό, καθώς το χρέος του FROB είναι πλήρως εγγυημένο από την ισπανική κυβέρνηση.

Η αξιολόγηση του country ceilings για τα ομόλογα και τις καταθέσεις δεν μεταβάλλεται από τη σημερινή υποβάθμιση και παραμένει Aaa (στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Ευρωζώνης).



source: capital.gr

No comments:

Share |