Thursday, March 10, 2011

Βρετανία: Σε υψηλό 16 ετών η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής τον Ιανουάριο


Βρετανία: Σε υψηλό 16 ετών η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής τον Ιανουάριο

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones) – Με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 16 ετών αυξήθηκε σε ετήσια βάση η μεταποιητική παραγωγή της Βρετανίας τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία, τα οποία ανακοινώθηκε λίγε ώρες πριν από την απόφαση για το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) αποτελούν ένδειξη πως η οικονομία ενδέχεται να έχει ανακάμψει το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την απρόσμενη συρρίκνωση στο τέλος του 2010.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 1% τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, ποσοστό το οποίο είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 10 μηνών ενώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 αυξήθηκε 6,8%. Η αύξηση που σημειώθηκε σε ετήσια βάση είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με το Νοέμβριο του 1994.

Αντίθετα το Δεκέμβριο η παραγωγή υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από οχτώ μήνες καθώς ο κρύος χειμώνας επηρέασε την παραγωγή δομικών υλικών. Ο συγκεκριμένος κλάδος ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,9% στο μήνα.

Η μεταποιητική παραγωγή αντιστοιχεί στο 13% της ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που σημαίνει πως η ανάπτυξη του κλάδου δεν εγγυάται και την ανάκαμψη της συνολικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση ελπίζει να ενισχύσει τον κλάδο της μεταποίησης για να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας από τις υπηρεσίες.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία ήταν ελαφρώς καλύτερα των προσδοκιών καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν αύξηση 0,8% και 6,5% σε μηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα.


source: capital.gr

No comments:

Share |