Saturday, February 27, 2010

Σε κλοιό πιέσεων η στερλίνα


Σε κλοιό πιέσεων η στερλίνα

Και όμως, δεν είναι το ευρώ [EUR=X] το νόμισμα που σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου, αλλά η στερλίνα, εν μέσω των οικονομικών δυσκολιών και του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη Βρετανία, ωθώντας τους επενδυτές να «στοιχηματίσουν» εναντίον της στερλίνας [GBP=X] .

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η στερλίνα [GBP=X] βρέθηκε κάτω από το επίπεδο του 1,53 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά σε διάστημα εννέα μηνών, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 5,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας τις απώλειες 5,3% του ευρώ.

Το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό σε κλοιό πιέσεων, όμως η διολίσθησή του επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τις δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου, που έδειξαν συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του κόμματος της αντιπολίτευσης, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει άμεσα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, εκτιμούν σε σχετικό τους άρθρο στη «WSJ» οι Φάμπιο Άλβες και Μπράντλεϊ Ντέιβις.

Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Βρετανίας ανήλθε πέρυσι στο 11,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ενώ προβλέπεται από τους οικονομολόγους να διευρυνθεί στο 12,5% το 2010 - δηλαδή σε επίπεδα παρόμοια με το έλλειμμα της Ελλάδας. Το δημόσιο χρέος της Βρετανίας αντιστοιχούσε πέρυσι στο 73% του ΑΕΠ και προβλέπεται να αυξηθεί φέτος στο 82%.

Εάν προσθέσει κανείς στα παραπάνω τις δηλώσεις αξιωματούχων της Τράπεζας της Αγγλίας, που ανεπισήμως προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμποδίων στην οικονομική ανάκαμψη και ότι ίσως χρειασθεί να επαναφέρουν το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού, τότε οι προοπτικές της στερλίνας δεν είναι και τόσο ευοίωνες.

Ορισμένες επενδυτικές τράπεζες και «γκουρού» των αγορών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μοίρα της στερλίνας, φέρνοντας στο νου τα γεγονότα πριν από 20 χρόνια, όταν ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος «στοιχημάτισε» δέκα δισ. δολάρια εναντίον της στερλίνας και κέρδισε ένα δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα.

Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε. Και οι προοπτικές για το ευρώ είναι εξίσου δυσοίωνες όσο και της στερλίνας, ενώ -παρά τα κέρδη του δολαρίου- το έλλειμμα των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρή αιτία προβληματισμού, επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο της «WSJ».

Μέχρι στιγμής, πάντως, η διολίσθηση της στερλίνας δεν φαίνεται να επηρεάζει τη ζήτηση για βρετανικό κρατικό χρέος.

source: naftemporiki

No comments:

Share |