Saturday, February 27, 2010

Σε αναζήτηση λύσεων για τους 190.000 ασφαλισμένους

Σε αναζήτηση λύσεων για τους 190.000 ασφαλισμένους

Το δικό τους «Γολγοθά» καλούνται να ζήσουν οι περίπου 40.000 κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής της Commercial Value μετά την προχθεσινή απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

Οι αρνητικές εξελίξεις για την Commercial Value συμπαρασύρουν επίσης περίπου 150.000 κατόχους Ι.Χ. αυτοκίνητων, ασφαλισμένους στην εταιρεία, όπως εξάλλου και τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν πολύμηνη υπομονή προκειμένου να εισπράξουν τις αποζημιώσεις τους.

Οι εκτιμήσεις που κάνουν παράγοντες της ασφαλιστικής βιομηχανίας αναφέρουν ότι το λουκέτο στην Commercial Value απελευθερώνει παραγωγή αξίας 100 εκατ. ευρώ στις Γενικές Ασφάλειες και 25 εκατ. ευρώ στις Ασφαλίσεις Ζωής. Ήδη από χθες, η ασφαλιστική αγορά επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση μέρους των «ορφανών» συμβολαίων της ανακληθείσας εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους κατόχους συμβολαίων Ζωής, στην απόφαση της ΕπΕΙΑ αναφέρεται ότι εξαιρούνται της ασφαλιστικής εκκαθάρισης. Η τύχη τους εξαρτάται πλέον από τον Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζώης, ο οποίος, αφού αξιολογήσει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, θα επιχειρήσει να το μεταφέρει σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Στο μεταξύ, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η απόφαση της ΕπΕΙΑ για την Commercial Value ελήφθη κατά πλειοψηφία 5 προς 2. Κατά της απόφασης τάχθηκαν οι κ.κ. Χάτσιος και Δελένδας, οι οποίοι θεώρησαν ότι η ΕπΕΙΑ μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί σχεδιαζόμενης κατάργησης του φορέα όφειλε να ζητήσει συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής.

Στο σκεπτικό της απόφασης, που θυμίζει χρονικό ενός… προαναγγελθέντος θανάτου, η ΕπΕΙΑ αναφέρεται σε προηγούμενες αποφάσεις της, οι οποίες αφορούσαν στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, στην επιβολή προστίμου 500.000 ευρώ, σε αιτήματα που υποβλήθηκαν προς τις εισαγγελικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων, στο αίτημα της εταιρείας να υπαχθεί στο άρθρο 6 του ν.δ. 400/70 όπως ισχύει, στις προθεσμίες που είχαν δοθεί για την κατάρτιση προγράμματος βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης και οικονομικής ανασυγκρότησης, στην υποχρέωση κάλυψης αύξησης μ/κ της εταιρείας κατά 79 εκατ. ευρώ, όπως και στην απαγόρευση εκτέλεσης νέων ασφαλιστικών εργασιών.

Επίσης, η ΕπΕΙΑ στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, Advantage Capital, δήλωσε ρητά ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση μ/κ της Commercial Value. Ανάλογη στάση τήρησαν και οι εκκαθαριστές των Ασπίς Πρόνοια [APRr.AT] ΑΕΓΑ και Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, ενώ για το ρωσικό επενδυτικό όμιλο Borodino στην απόφαση αναφέρεται ότι δεν γνωστοποίησε στην Επιτροπή τα αναγκαία έγγραφα για να αξιολογηθεί η καταλληλότητά του.

Το σχέδιο παράτασης λειτουργίας της ασφαλιστικής εταιρείας κατά δύο μήνες, που κατατέθηκε από την προσωρινή διοίκηση αυτής, η ΕπΕΙΑ το αξιολόγησε ως μη νόμιμο και μη εφαρμόσιμο, διότι χαρακτηρίσθηκε ως μη ρεαλιστικός «ο προβαλλόμενος ισχυρισμός περί κάλυψης του ελλείμματος των εποπτικών κεφαλαίων της εταιρείας με τη λήψη δανείων, την έκδοση ομολόγου και την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», για την οποία, σύμφωνα με την απόφαση, δεν είχε βρεθεί επενδυτής και δεν αναμενόταν να εξευρεθεί εντός χρονικού διαστήματος δύο μηνών.

Το σχέδιο απορρίφθηκε επίσης διότι η προτεινόμενη κάλυψη του ελλείμματος της ασφαλιστικής τοποθέτησης του κλάδου Ζωής με «μεταφορά» της ασφαλιστικής τοποθέτησης που αντιστοιχεί στα περιουσιακά στοιχεία των λοιπών κλάδων κρίθηκε μη σύννομη, όπως επίσης διότι η εταιρεία δεν ήταν σε ενεργό διαπραγμάτευση με συγκεκριμένο επενδυτή, αλλά αόριστα αναφερόταν σε συζητήσεις με διάφορους υποψήφιους αγοραστές.

Επίσης, κατά την ΕπΕΙΑ η χορήγηση παράτασης δύο μηνών στην εταιρεία θα την επιβάρυνε οικονομικά κατ' ελάχιστον με το ποσό των 1.040.000 ευρώ, οπότε δεν θα διασφαλίζονταν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Στην απόφασή της η ΕπΕΙΑ έθετε και ζήτημα έλλειψης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας για την εταιρεία, επισημαίνοντας ότι η συνέχιση της λειτουργίας της θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Επόπτης ο κ. Ιωάννης Παντελίδης

Τον κ. Ιωάννη Παντελίδη διόρισε το υπουργείο Οικονομικών ως Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής της Commercial Value. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παντελίδης έχει διοριστεί Επόπτης και για τα χαρτοφυλάκια Ζώης της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

source: naftemporiki

No comments:

Share |