Saturday, May 29, 2010

«Παγώνει» συμφωνίες η κρίση χρέους

«Παγώνει» συμφωνίες η κρίση χρέους


Εντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει η κρίση χρέους.

Η κρίση χρέους, που ταλανίζει οικονομίες της Ευρωζώνης και έχει πυροδοτήσει έντονη νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» των εκδόσεων νέων ομολόγων και μετοχών, ύστερα από ένα ράλι 14 μηνών, ενώ έχει βάλει «φρένο» στα μεγάλα εταιρικά deals.

Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters από τις αρχές του έτους οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 862,7 δισ. δολάρια - ποσό αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η θετική αυτή επίδοση, ωστόσο, οφείλεται στην έντονη κινητικότητα του πρώτου τετραμήνου. Το Μάιο το σκηνικό ανετράπη πλήρως. Ανακοινώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνίες αξίας μόλις 145 δισ. δολαρίων - στη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών.

Τον ίδιο μήνα η παγκόσμια δραστηριότητα στις αγορές χρέους υποχώρησε 58% σε σχέση με τον Απρίλιο, στα 210 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008, όταν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της εξαιτίας της κατάρρευσης της Lehman Brothers .

Στις διεθνείς αγορές μετοχικού κεφαλαίου η δραστηριότητα σημείωσε κατακόρυφη πτώση στα 30,6 δισ. δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2009.

Η εικόνα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική στην Ευρώπη. Οι εκδόσεις μετοχών σημείωσαν αυτόν το μήνα πτώση 82% στα 2,7 δισ. δολάρια, οι εκδόσεις χρέους πάγωσαν, ενώ το μερίδιο της γηραιάς ηπείρου στις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων υποχώρησε στο 24% - πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Οι ανησυχίες για εξάπλωση της κρίσης χρέους έχουν οδηγήσει πολλές εταιρείες στο να αναστείλουν τα σχέδιά τους είτε για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές είτε για εξαγορές.

Αυτή την εβδομάδα οι Mirion Technologies, NewPage Group και Smile Brands Group ανέστειλαν τα σχέδιά τους για αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ, ενώ η Allegiant Travel Co αποφάσισε να μην προχωρήσει στη σχεδιαζόμενη έκδοση ομολόγων ύψους 250 εκατ. δολαρίων.

Πριν από λίγες ημέρες μία ομάδα επενδυτών εγκατέλειψε τα σχέδιά της για κατάθεση προσφοράς εξαγοράς της βρετανικής Forth Ports, επικαλούμενη την «οικονομική αβεβαιότητα».

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |