Friday, October 30, 2009

BoJ: Λήξη αγοράς εταιρικών χρεών, αμετάβλητο επιτόκιο


BoJ: Λήξη αγοράς εταιρικών χρεών, αμετάβλητο επιτόκιο


Τη λήξη του προγράμματος αγοράς εταιρικών και εμπορικών ομολογιών στο τέλος του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Ωστόσο, ο διοικητής της τράπεζας, Masaaki Shirakawa και οι συνάδελφοι του ψήφισαν την επέκταση του προγράμματος παροχής απεριόριστων διασφαλισμένων δανείων έως τις 31 Μαρτίου προς διατήρηση της άφθονης ρευστότητας έως τότε.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η απόφαση ελήφθη στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη μείωση του ποσοστού ανεργίας σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενίσχυση της δαπάνης των νοικοκυριών αλλά και εν μέσω της σημαντικής ανόδου των μετοχών την οποία τροφοδότησε η αισιοδοξία για την διαφαινόμενη ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Η Κεντρική Τράπεζα άφησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,1%, όπως ευρέως αναμενόταν και δεσμεύτηκε να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε “χαμηλά επίπεδα” λόγω των προβλέψεων για άλλο ένα έτος αποπληθωρισμού.

"Δεδομένης της σταθερής βελτίωσης των πιστωτικών αγορών, δεν θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση απόσυρσης αυτών των μέτρων χρηματοοικονομικής στήριξης", ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan Chase στο Τόκιο.

capital.gr

No comments:

Share |