Friday, October 30, 2009

Ρυθμοί ύφεσης στα τραπεζικά ταμεία


Ρυθμοί ύφεσης στα τραπεζικά ταμεία


Με τους χαμηλότερους ρυθμούς των τελευταίων ετών μεγεθύνθηκαν το Σεπτέμβριο τα πιστωτικά και καταθετικά χαρτοφυλάκια των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους υπό το βάρος της εγχώριας οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες χάνουν καταθέσεις την ίδια στιγμή που οι προσπάθειες διάθεσης των νέων δανειστικών τους προϊόντων προσκρούουν στη διστακτικότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις.

Η άπνοια που επικρατεί στα τραπεζικά ταμεία είναι ιδιαίτερα έντονη στις καταθέσεις. Η ετήσια ροή νέων καταθέσεων στο σύστημα περιορίστηκε το Σεπτέμβριο στο 1,8% έναντι 3,1% που ήταν τον Αύγουστο και 13,5% που ήταν τον περσινό Σεπτέμβριο.

Από την αρχή του έτους, τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν κατά €1,7 δισ. Αν ληφθούν υπόψη τα κρατικά εμβάσματα ύψους €2,4 δισ. και οι τόκοι που πληρώθηκαν σε παλαιότερες καταθέσεις, προκύπτει ότι υπήρχαν καθαρές εκροές καταθέσεων από τα τραπεζικά ταμεία, ενισχύοντας τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει το σύστημα.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται να προχωρούν σε αναλήψεις για κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας την ίδια στιγμή που μερίδα των καταθετών αναζητά καλύτερες αποδόσεις από το ετήσιο επιτόκιο 4-5% που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες και τα συνεργατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους τελευταίους τρεις μήνες οι κύπριοι καταθέτες έχουν προβεί σε καθαρές αναλήψεις από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε αντίθεση με τους κατοίκους τρίτων χωρών που προσέθεσαν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια στο σύστημα.

Συνολικά, οι καταθέσεις που βρίσκονται στο σύστημα περιορίστηκαν το Σεπτέμβριο στα €57,5 δισ., εκ των οποίων τα €15 δισ. προέρχονται από κατοίκους τρίτων χωρών.

Στέρεψαν τα ταμεία

Λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού ρυθμού καταθετικής επέκτασης, τα δανειστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών ξεπέρασαν για πρώτη φορά το σύνολο των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα.

Η καταθετική «δεξαμενή» των €12 δισ. που είχαν οι τράπεζες το Σεπτέμβριο του 2007 και των €6 δισ. που είχαν τον περσινό Σεπτέμβριο έχει στερέψει, αφού τα δάνεια έφθασαν τα €57,7 δισ. το Σεπτέμβριο.

Τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών μεγεθύνθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,6% έναντι 14,4% τον Αύγουστο. Η φετινή κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από την αντίστοιχη περσινή όταν ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης είχε αφεθεί να τρέξει με 36,6%.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στη λήψη νέων δανείων και αρκούνται στην εξυπηρέτηση ή αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων τους υποχρεώσεων. Τα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο με ρυθμό μόλις 7,1% έναντι 37,3% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Η προσφορά νέων στεγαστικών προϊόντων με teaser χαμηλότοκα δάνεια περιορισμένης διάρκειας έχει συντηρήσει το ρυθμό αύξησης της στεγαστικής πίστης στα επίπεδα του 11%.

Το Σεπτέμβριο παρατηρείται επίσης στροφή στα καταναλωτικά δάνεια που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 10,1%.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |