Friday, October 30, 2009

Σε χαμηλό 4μήνου η Wall - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη - Στο Χ.Α...άνοιξαν οι ασκοί της μεταβλητότητας!


Σε χαμηλό 4μήνου η Wall - Στο «κόκκινο» η Ευρώπη - Στο Χ.Α...άνοιξαν οι ασκοί της μεταβλητότητας!

Με σημαντικές απώλειες «έκλεισαν» οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, φτάνοντας σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, με φόντο τα αποθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την πιθανή πτώχευση της CIT. Ειδικότερα, ο Dow Jones έκανε "βουτιά" στις 9.712,73 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,51%, ο S&P στις 1.036,19 μονάδες με πτώση 2,81% και ο Nasdaq στις 2.045,11 μονάδες με απώλειες 2,50%. Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι σημείωσε πτώση 2,86% στις 3.607 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 2,09% και διαμορφώθηκε στις 5.030 μονάδες και ο δείκτης DAX της Φραγκφούρτης έκλεισε στο -3,09% στις 5.414 μονάδες. Στο ΧΑ, ο γενικός δείκτης έκλεισε κατέγραψε οριακά κέρδη ύψους 0,62% και διαμορφώθηκε στις 2.686,21 μονάδες. Σε «ελέυθερη πτώση» η Wall

Στο «κόκκινο» κινήθηκαν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, διευρύνοντας τις απώλειες του Standard & Poor’s 500 για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι προσωπικές δαπάνες υποχώρησαν για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κατέγραψε πτώση. «Βαρίδι» στην αγορά αποτέλεσαν οι διευρυμένες απώλειες των εμπορευμάτων, καθώς και η πιθανή υποβολή αιτήματος για κήρυξη πτώχευσης της CIT.

Σε εβδομαδιαία βάση, οι δείκτες εμφάνισαν σημαντικές απώλειες με το Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,6%, το S&P 500 κατά 4% και τον Nasdaq κατά 5%.

Με απώλειες έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, κατρακυλώντας κάτω από τα 78 δολάρια, μετά το «άλμα» 3,1% που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία ώθησαν τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν το «outlook» για την ενεργειακή ζήτηση.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησε 3,6% στα 77 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου brent σημείωσε πτώση 3,49% στα 75,32 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι, παρόλα αυτά, το αργό ενισχύθηκε 9% κατά το μήνα Οκτώβρη, ωθούμενο από το αδύναμο δολάριο και τις ενισχυμένες προσδοκίες για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Επιπλέον, με σημαντικές απώλειες έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανατρέποντας τα κέρδη ύψους 1,6% που κατέγραψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, επηρεασμένο από πιο ισχυρό δολάριο και τα μεικτά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, η τιμή του χρυσού έκλεισε με κέρδη ύψους 3,8% για το μήνα Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισαν κατά 0,6% χαμηλότερα, στα 1.040,40 δολάρια η ουγγιά, επιστρέφοντας στο αρνητικό σερί των προηγουμένων συνεδριάσεων.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια του ασημιού υποχώρησαν κατά 2,13% στα 16,300 δολάρια, ενώ ο χαλκός διαμορφώθηκε στα 294,9 δολάρια, καταγράφοντας πτώση ύψους 2,66%.

Αρνητικά επέδρασαν οι δηλώσεις του επενδυτή George Soros, ο οποίος θεωρεί πιθανή μία ύφεση τύπου «double dip» το επόμενο έτος ή το 2011, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της.

Ακόμη, δήλωσε ότι αναμένεται «αιματοχυσία» στον τομέα μοχλευμένων εξαγορών αλλά και σε αυτόν του real estate, ενώ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο μεγάλος χαμένος της οικονομικής κρίσης.

«Η αγορά κουράστηκε από το χθεσινό ράλι, που δεν μπορεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της σήμερα», τονίσε ο επενδυτής Malcolm Polley.

Στο -17% έκλεισε η CIT, μετά από συμφωνία για λήψη πιστωτικής γραμμής ύψους 1 δισ. δολαρίων από τον επενδυτή Carl Icahn.

Με απώλειες κινήθηκαν οι American Express, η Home Depot και η DuPont, μετά την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Πτωτικά κατά 5,3% έκλεισε και η Citigroup, ύστερα από εκτίμηση του αναλυτή Mike Mayo ότι θα παρουσιάσει απομειώσεις ύψους 10 δισ. δολαρίων στο τέταρτο τρίμηνο.

Στο -7,6% βρέθηκε η MetLife, μετά την ανακοίνωση ζημιών στο τρίτο τρίμηνο.

Πτωτικά κατά 7% κινήθηκε η McAfee, μετά την υποχώρηση των πωλήσεων της στο τρίτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, η Genworth Financial ενισχύθηκε 3,6% καθώς εμφάνισε κέρδη για πρώτη φορά μέσα σε έξι τρίμηνα.

Στο -3,1% κινήθηκε η Exxon Mobil, στον απόηχο της πτώσης της τιμής του αργού, ενώ η Freeport-McMoRan Copper & Gold υποχώρησε κατά 5%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/Michigan υποχώρησε, ξεπερνώντας, παρόλα αυτά, εκτιμήσεις κατά το μήνα Οκτώβρη, καθώς διαμορφώθηκε στις 70,6 μονάδες από 70,5 μονάδες, που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβρη ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 73,5 μονάδες.

Μειωμένες εμφανίστηκαν οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατά το μήνα Σεπτέμβρη, μετά τη λήξη του προγράμματος απόσυρσης παλαιών οχημάτων. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, οι πραγματικές δαπάνες (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) υποχώρησαν κατά 0,6% έναντι αύξησης 1% κατά το μήνα Αύγουστο. Σε μη προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό όρους, οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,5%. Aκόμη, το προσωπικό εισόδημα για το Σεπτέμβριο παρέμεινε σταθερό σε σχέση με τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Βελτιωμένος σημαντικά εμφανίστηκε ο δείκτης παραγγελιών του κλάδου μεταποίησης Σικάγο (PMI) κατά το μήνα Οκτώβρη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 54,2 μονάδες από 46,1 μονάδες το Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές έκαναν λόγο για άνοδό του στις 52,8 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Βουτιά» στην Ευρώπη

«Ραγδαία» πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το χθεσινό ράλι, καθώς οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας σημειώνουν σημαντικές απώλειες λόγω των πολύ αδύναμων τιμών του πετρελαίου, εξαλείφοντας τα κέρδη που έδινε στους δείκτες η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών. «Βαρίδι» στις αγορές αποτέλεσαν οι κατώτερες των εκτιμήσεων ζημιές της Alcatel-Lucent, αλλά και η πτώση των προσωπικών δαπανών για πρώτη φορά μέσα σε πέντε μήνες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο FTSE 100 υποχώρησε 4,1%, ο DAX κατά 5,6% και ο CAC κατά 5,2%.

Με τις τιμές του αργού να υποχώρησαν κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι, ο κλάδος της ενέργειας στην Ευρώπη, σημείωσε σημαντική υποχώρηση με τις Total, ENI, BP και Royal Dutch Shell να χάνουν μεταξύ του 0,5% και του 1%.

Οπως σημείωσε ο αναλυτής της Close Brothers Seydler, κ. Roger Peeters, οι αγορές θα συνεχίσουν να αναζητούν κατεύθυνση, μέχρι να δούμε και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ. Σήμερα, προσθέτει, δεν υπάρχει κάτι που να πυροδοτήσει την συνέχεια του χθεσινού ράλι.

Από την άλλη μεριά, ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη κινήθηκε θετικά με τις Standard Chartered, HSBC, Barclay, Societe Generale και Credit Agricole να κερδίζουν μεταξύ του 0,5% και του 1,8%. Κατά 2,5% ενισχύθηκε η μετοχή της Lloyds, λόγω της ανακοίνωσης για τα σχέδια άντλησης κεφαλαίων, κάτι που οδήγησε την Credit Suisse και την Exane BNP Paribas να αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της μετοχής της.

Μεγάλος χαμένος σήμερα, η μετοχή της Alcatel η οποία υποχώρησε 11% λόγω της απογοήτευσης των αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου, τα οποία σημείωσαν τον 12ο συνεχόμενο μήνα ζημιών.

«Βουτιά» 4,9% για τη Siemens, καθώς η Deutsche Bahn θα αποσύρει παραγγελία 300 τρένων υψηλών ταχυτήτων, λόγω του μεγάλου κόστους.

Με απώλειες 8,5% κινήθηκε η Kazakhmys, ενώ η Xstrata υποχώρησε κατά 7,6%.

Πτωτικά έκλεισε η Soco International, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «sell» από «hold» από τη Citigroup.

Στον αντίποδα, η SSAB Svenskt Staal κέρδισε 8,8%, καθώς προέβλεψε άνοδο στα λειτουργικά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 9,7% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη το μήνα Σεπτέμβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10,5 χρόνων. Τον Αύγουστο, στις 16 χώρες του ευρώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 9,6%, σημειώνοντας υψηλό δεκαετίας.

Στο -0,1% διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι τους τρεις προηγούμενους μήνες ο πληθωρισμός είχε σημειώσει πτώση κατά 0,3%, 0,2% και 0,7% αντίστοιχα.

Νέα άνοδο, της τάξης του 0,4%, κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον έκτο συνεχή μήνα που οι τιμές κατοικίας παίρνουν την ανιούσα. Ειδικότερα, η άνοδος των τιμών που σημειώνεται τον Οκτώβριο είναι μικρότερη έναντι της μέσης ανόδου που καταγράφηκε το τελευταίο 5μηνο (1,2%).Σημειώνεται ότι η μέση τιμή μιας κατοικίας στη Βρετανία αγγίζει τις 162.038 στερλίνες.

Ακόμη, απρόσμενη πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το Σεπτέμβριο, καθώς οι εταιρείες μείωσαν τις ώρες εργασίας αφήνοντας τους καταναλωτές με λιγότερα χρήματα για αγορές.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 3,9% σε ετήσια, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μηνιαία αύξηση κατά 0,6% και ετήσια πτώση κατά 2,5%.

Χ.Α.: Ανοιξαν οι ασκοί της... μεταβλητότητας - Τι λένε έλληνες και ξένοι αναλυτές

Σε περίοδο μεταβλητότητας εισέρχονται οι αγορές και το Χ.Α. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν διατηρήθηκε στα επίπεδα των 2.700 μονάδων, κλείνοντας χαμηλότερα, στις 2.686,21 μονάδες, καταγράφοντας οριακά κέρδη 0,62%. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές και η Wall κινούνται στο «κόκκινο», έπειτα από το χθεσινό ράλι. Στην Ελλάδα, τα «επιχειρήματα» της διόρθωσης είναι σχεδόν έτοιμα. «Σχεδόν», διότι αυτό που απομένει να πληροφορηθούν οι επενδυτές είναι τα αποτελέσματα του 3ου 3μήνου. Η Fitch υποβάθμισε την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα, ενώ απειλές για υποβάθμιση εξαπολύει η Moody’s και η S&P. Η κατάσταση σε οικονομία και κράτος υποδηλώνει χάος και η Κομισιόν περιμένει σε «αναμένα κάρβουνα» τον προϋπολογισμό και το νέο πρόγραμμα σύγκλησης από τη κυβέρνηση. Στο εννεάμηνο, ο προϋπολογισμός όχι μόνο εκτροχιάστηκε, αλλά καταποντίστηκε, με το έλλειμμα να ξεπερνά τα 23 δις. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι επαπειλούμενες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας προκαλούν τριγμούς στη διατραπεζική αγορά, με το spread να σκαρφαλώνει στις 155 μονάδες βάσης. Μέσα σε όλα αυτά, η αγορά περιμένει την εξειδίκευση των μέτρων, φορολογικών και μη, από το οικονομικό επιτελείων και κυρίως εκείνων που αφορούν στη φορολόγηση των τραπεζικών κερδών και των μερισμάτων και ταυτόχρονα την αποσαφήνιση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Με τη Fitch, μία εβδομάδα μετά την υποβάθμιση να έρχεται την Παρασκευή και να αναβαθμίζει το outlook της ΕΤΕ, η μετοχή της τελευταίας έκλεισε με κέρδη 3,65%, στα 25,29 ευρώ. Κέρδη πάνω από 25 κατέγραψε η μετοχή της Alpha, ενώ θετικό ήταν το πρόσημο και της Πειραιώς. Από τον 20άρη ξεχώρισε η μετοχή της Τιτάν, που ενισχύθηκε πάνω από 5%. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά κατέγραψε απώλειες 5,35%, αλλά στο μήνα ενισχύθηκε κατά 1,44%. Το γεγονός ότι η επενδυτική κοινότητα έχει επιλέξει τη κατοχύρωση ρευστότητας προκύπτει από την αύξηση των συναλλαγών που σημείωσαν άνοδο σχεδόν κατά 10%. Όπως και νά ‘χει πάντως, από την αρχή του χρόνου, η αγορά ενισχύεται κατά 50,36%. Την Παρασκευή, οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 286,966 εκατ. ευρώ, ενώ τα περισσότερα χαρτιά έκλεισαν με κέρδη, 121, έναντι 87 που υποχώρησαν και 92 που παρέμειναν αμετάβλητα.

Citigroup - Goldman Sachs

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ενισχυθεί 50% από το Μάρτιο και στις τελευταίες συνεδριάσεις έχασαν 5% σημειώνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση. Ο μέσος όρος της υποχώρησης στις πρώτες περιόδους που ακολουθούν ένα bear market είναι 7% σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος προτείνει αγορές στα χαμηλά. Μάλιστα η έκθεσή του έχει τίτλο «Pan-European- (ακόμα) φθηνές, φθηνές, φθηνές».

Ο οίκος παρά τα μεγάλα κέρδη παραμένει bullish για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών εταιρειών για τους επόμενους 12-18 μήνες. Οι μετοχές δεν ανεβαίνουν μόνο. Είναι λογικές οι υποχωρήσεις, μοιραίες και υγιείς. Συχνά επίσης προσφέρουν στους επενδυτές μία ακόμα αγοραστική ευκαιρία. Έτσι η τρέχουσα διόρθωση αποτελεί μία αγοραστική ευκαιρία. Τα εταιρικά κέρδη θα ανακάμψουν το 2010 και οι αποτιμήσεις θα είναι υποστηρικτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Επαναδιατυπώνει το καλάθι των 10 αμυντικών επιλογών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Nestle, Vodafone, GlaxoSmithKline, Telefonica, Sanofi-Aventis, E.On, BAT, GDF Suez, Unilever και ENEL) και σημειώνει πως το p/e είναι 30% χαμηλότερα από το μέσο επίπεδο μακροπρόθεσμα, επομένως είναι ακόμα φθηνές.

Η Goldman Sachs από την πλευρά της σημειώνει πως τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ελπίδας και περιμένει πως θα μετακινηθούμε στη φάση ανάπτυξης το 2010. Οι αγορές μετοχών έχουν 4 φάσεις υποστηρίζει ο οίκος. Η φάση απελπισίας όπου οι προσδοκίες είναι απογοητευτικές, οι αποδόσεις κακές και η ανάπτυξη των κερδών αρνητική.

Η δεύτερη φάση είναι της ελπίδας, που όλοι περιμένουν ένα καλύτερο μέλλον, οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές και η ανάπτυξη των κερδών φτωχή. Η τρίτη φάση είναι της ανάπτυξης, όπου η πραγματικότητα συναντά τις προσδοκίες, οι αποδόσεις είναι καλές αλλά χαμηλότερες από την προηγούμενη φάση και η ανάπτυξη των κερδών πολύ υψηλή. Η τέταρτη είναι της αισιοδοξίας. Οι πολλαπλασιαστές κερδών αναπτύσσονται πολύ περισσότερο από τα κέρδη, υπάρχουν πολύ υψηλές αποδόσεις αλλά τα κέρδη είναι αδύναμα.

Εmporiki Bank

«Η ανοδική αντίδραση βραχυχρόνια δύσκολα θα ξεπεράσει τις 2.780μ.», γράφει η Emporiki Bank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της. Και σημειώνει: «Όταν ολοκληρωθεί η αντίδραση, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ξαναδοκιμασθεί η αντοχή των 2.600μ, με αμφίβολο αποτέλεσμα». Σύνμφωνα με την Emporiki Bank: «Την εβδομάδα που διανύσαμε ο ΓΔ κινήθηκε έντονα πτωτικά, σημειώνοντας χαμηλότερη τιμή στις 2.599,20μ (29/10/09).

- Η τεχνική εικόνα χειροτέρεψε αισθητά, καθώς διασπάσθηκαν διαδοχικά επίπεδα στήριξης. Η - έστω πρόσκαιρη - υποχώρηση χαμηλότερα των 2.695μ, πιστοποίησε την μεταστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε πτωτική και αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο, να υπάρξει σχετικά σύντομα, ένα δεύτερο πτωτικό κύμα, με στόχο να δοκιμασθεί και πάλι η αντοχή των 2.600μ. Αν δεν αντέξει - σενάριο υπαρκτό - θα αυτοτροφοδοτηθεί η πτωτική τάση προς την ευρύτερη περιοχή των 2.500μ.

- Η ανοδική αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αφετηρία το χαμηλό των 2.599μ, ενδεχομένως να επεκταθεί σταδιακά, ώστε να κλείσει το πρόσφατο χάσμα τιμών, ανάμεσα στις 2.769μ και 2.781μ. Θεωρούμε όμως ότι πολύ δύσκολα θα επεκταθεί σε υψηλότερα επίπεδα στο άμεσο μέλλον. Το πιθανότερο σενάριο είναι μόλις ολοκληρωθεί η ανοδική αντίδραση, να υπάρξει νέο κύμα πωλήσεων, ίσως όχι τόσο βίαιο όσο το πρόσφατο αλλά πιθανότατα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

- Το σενάριο που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες, με τις τρέχουσες τεχνικές ενδείξεις, είναι να υπάρξει άμεσα έντονη ανοδική κίνηση, με στόχο την προσέγγιση - ή ακόμη και υπέρβαση - των 2.900μ.».

reporter.gr

No comments:

Share |