Friday, October 30, 2009

Τα θύματα του Madoff θα πάρουν τουλάχιστον $534 εκατομμύρια


Τα θύματα του Madoff θα πάρουν τουλάχιστον $534 εκατομμύρια


Στα θύματα της πυραμίδας του Bernard Madoff έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα 534 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις, σύμφωνα με τον διαχειριστή που καθορίζει τις πληρωμές. Αυτό ισοδυναμεί με ένα κλάσμα των συνολικών καθαρών ζημιών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής από τον διαχειριστή -21,2 δισεκατομμύρια δολάρια- ένα ποσό πολύ υψηλότερο από τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο είχε εκτιμηθεί από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς τον Ιούνιο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Irving H. Picard, ένας συνέταιρος των Baker & Hostetler με έδρα τη Νέα Υόρκη ο οποίος έχει οριστεί διαχειριστής από το δικαστήριο για την εκκαθάριση της επιχείρησης επενδύσεων του Madoff, δουλεύει με την Securities Investor Protection Corporation ή SIPC, η οποία ενεργεί ως ένα είδος ασφαλιστικού ταμείου για τα θύματα χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν καταρρεύσει. Η SIPC ασφαλίζει λογαριασμούς για μέχρι και $500.000. Κατά την κρίση του Picard, στους επενδυτές οφείλονται περισσότερα χρήματα από ό,τι μπορούν να πάρουν από το προϋπολογιζόμενο ποσό για όλα όσα έχουν ανακτηθεί κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης. Μέχρι στιγμής 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισπραχθεί, είπε ο Picard, αλλά αναμένει πως αυτός ο αριθμός θα αναθεωρηθεί, καθώς η διαδικασία προχωρά. Η πιθανή απόδοση των 534 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ένα ποσό μεγαλύτερο από το άθροισμα όλων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν από την SIPC από την ίδρυσή της το 1970.

Το ποσό της αποπληρωμής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανεβαίνει. Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη τύπου στις 28 Οκτωβρίου, ο Picard και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SIPC Stephen Harbeck διευκρίνισαν ότι έχουν λάβει 15.974 αξιώσεις έναντι της εταιρείας του Madoff, της Bernard L. Madoff Investment Securities. Mέχρι τώρα o Picard έχει βρει πως υπάρχουν 2.335 λογαριασμοί από επενδυτές οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταθέσει περισσότερα χρήματα από αυτά που πήραν από αυτούς, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζεται πως έχουν “καθαρές απώλειες.” Σε περίπου 2.660 λογαριασμούς περισσότερα χρήματα αποσύρθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών από αυτά που είχαν κατατεθεί. Ο Picard ελέγχει τους λογαριασμούς αυτούς για να καθορίσει αν θα προσπαθήσει να πάρει μερικά από τα κέρδη πίσω. Είπε ότι δεν θα κυνηγήσει επενδυτές οι οποίοι είναι άποροι ή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, όπως είναι τα άτομα που πάσχουν από ιατρικά προβλήματα ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ο Picard εντόπισε 1.558 θύματα που θα λάβουν μέρος των 534 εκατομμυρίων δολαρίων και απέρριψε 1.303 αξιώσεις.

Αγωγές εναντίον συγγενών του Madoff

Ο Madoff εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης 150 ετών που του επιβλήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μανχάταν των ΗΠΑ στις 29 Ιουνίου, αφού ομολόγησε την ενοχή του το Μάρτιο σε 11 κατηγορίες απάτης, ξεπλύματος χρήματος, της κλοπής, και ψευδορκίας. Η πυραμίδα του Madoff που κράτησε δεκαετίες αποκαλύφθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2008.

O Picard προσπαθεί να ανακτήσει τα κέρδη που των επενδυτών του Madoff και αυτών που ενδέχεται να εμπλέκονται στο εν λόγω σύστημα. Για το σκοπό αυτό, έχει καταθέσει πολλές αγωγές κατά τους τελευταίους μήνες, που καλύπτουν περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά που λέει πως είναι ψεύτικα κέρδη. Ο Picard έχει καταθέσει αγωγή εναντίον τεσσάρων μελών της οικογένειας Madoff που κατείχαν ανώτερες θέσεις στη Bernard L. Madoff Investment Securities, για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Τα εν λόγω μέλη της οικογένειας είναι: Peter Madoff, αδελφός του Madoff και Chief Compliance Officer της επιχείρησης. Andrew και Mark Madoff, γιοι του Madoff και συν-διευθυντές συναλλαγών. Και Shana Madoff, ανιψιά του Madoff, compliance director.

O Picard κατέθεσε επίσης αγωγή 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της περιουσίας του επενδυτή και φιλάνθρωπου Jeffry M. Picower, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους της απάτης του Madoff. Στις 25 Οκτωβρίου, ο Picower βρέθηκε πνιγμένος στην πισίνα του στο Palm Beach, Fla, μετά από καρδιακή προσβολή. Ο Picard αποκάλεσε το θάνατο του Picower ένα "τραγικό γεγονός", αλλά δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την τακτική του για την υπόθεση.

Ο Picard είπε πως ο ίδιος και η SIPC έχουν σημειώσει "σημαντική πρόοδο" στην επεξεργασία αξιώσεων "υπό πολύ δύσκολες συνθήκες."

"Το γραφείο του διαχειριστή εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι κάθε πελάτης [του Madoff] με έγκυρη αξίωση λαμβάνεται πλήρως υπόψη και αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν ταχύτερα,” λέει. "Σε αυτό θα συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε κατά τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες."

Μια εξαντλητική έρευνα παλαιών λογαριασμών

Όμως, ορισμένοι επενδυτές του Madoff είναι έξω φρενών με τον τρόπο υπολογισμού των πληρωμών τους από τον Picard - μερικοί έχουν φτάσει μέχρι το σημείο να καταθέσουν μήνυση εναντίον του. H Ronnie Sue Ambrosino, συντονίστρια του Madoff Coalition For Madoff Protection, λέει πως η ίδια και ο σύζυγός της, Ντόμινικ έχασαν 1,66 εκατομμύρια δολάρια σε συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις. Αναμένει απάντηση στην καταγγελία που υπέβαλε μετά την απόρριψη της αρχικής της αξίωσης.

"Πιστεύω ότι ο Picard καθορίζει παράνομα πόσα χρήματα οφείλονται στους ανθρώπους," λέει η Ambrosino. Ισχυρίζεται ότι ο διαχειριστής χάνει χρόνο ελέγχοντας αρχεία δεκαετιών για να καθορίσει πόσα χρήματα έβαλαν και έβγαλαν οι επενδυτές από τους λογαριασμούς τους αντί να χρησιμοποιήσει τα νούμερα που εμφανίζονται στις πιο πρόσφατες δηλώσεις τους. Ο τελευταίος ορισμός είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε για να καθοριστεί ότι ο Madoff είχε εμπλακεί σε μια πυραμίδα 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ήταν ο αριθμός που εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα. Η Ambrosino δεν έχει λάβει ακόμη χρήματα, λέει, και ζει σε ένα κινητό σπίτι στην Αριζόνα, ενώ ο σύζυγός της αναζητά εργασία.

Ο Larry Leif, 59, συνταξιούχος κατασκευαστής παιχνιδιών και αθλητικών ειδών που ζει στο Σαν Αντόνιο, είπε ότι έχασε 8 εκατομμύρια δολάρια από δύο χωριστούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην εταιρεία του Madoff. Ο Leif λέει πως η SIPC του έχει υποσχεθεί 91.000 δολάρια, αλλά δεν έχει "ακόμη λάβει ούτε μια δεκάρα."

"Ο Picard λέει ότι θα έπρεπε είχαμε καταλάβει. Δεν θα έπρεπε η SEC να είχε καταλάβει τι γίνεται;" λέει ο Leif. Προσθέτει ότι τα νόμιμα τέλη που εισπράττει η επιχείρηση Picard του δίνει το κίνητρο να τραβήξει τις διαδικασίες για όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αμοιβές του Picard έχουν ανώτατο όριο του 3% του ποσού που θα ανακτήσει, πέρα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

capital.gr

No comments:

Share |