Friday, October 30, 2009

Ευρωζώνη: Σε νέο υψηλό 10,5 ετών η ανεργία


Ευρωζώνη: Σε νέο υψηλό 10,5 ετών η ανεργία


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)-- Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10,5 ετών αναρριχήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο καθώς οι εταιρείες προχώρησαν σε ακόμη περισσότερες απολύσεις εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9,7% από 9,6% τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1999. Σε ετήσια βάση το ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την Eurostat.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία ήταν ανάλογα των μέσων εκτιμήσεων των οικονομολόγων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ενώ πρόκειται για την 15η διαδοχική μηνιαία άνοδος της ανεργίας.

Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των ατόμων που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο η καταναλωτική ζήτηση να παραμείνει υποτονική για κάποιο διάστημα, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η αύξηση των περικοπών αφορά εξίσου τον μεταποιητικό κλάδο αλλά και τον τομέα υπηρεσιών.

Το Σεπτέμβριο, συνολικά 184.000 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ανέργων, έπειτα από 165.000 άτομα τον Αύγουστο, οδηγώντας το συνολικό αριθμό ανέργων στους 15,3 εκατ. που υπερβαίνει τον πληθυσμό της Αυστρίας και της Ιρλανδίας μαζί.

Από τις αρχές του έτους, περίπου 3,2 εκατ. άτομα έχουν χάσει τις δουλειές τους, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να προστατέψουν την αγορά εργασίας από το κρούσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και της ύφεσης την οποία αντιμετώπισαν οι οικονομίες πολλών χωρών, όπως της Γερμανίας.

Η ανεργία έπληξε σε μεγάλο βαθμό τις ομάδες ατόμων κάτω των 25, γεγονός που υποδηλώνει πως η οικονομική κρίση θα σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά απόφοιτων σχολείων και πανεπιστημίων. Το ποσοστό ανεργίας στις νεότερες ηλικίες αναρριχήθηκε στο 20,1% το Σεπτέμβριο από 15,7% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή καταγραφής των συγκρίσιμων στοιχείων τον Ιανουάριο του 2000, ήτοι στο 9,2% από 9,1%.

Πρωταθλήτρια στην ανεργία στο εξεταζόμενο διάστημα αναδείχθηκε η Λετονία με ποσοστό 19,7%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 19,3%. Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισαν η Ολλανδία (3,6%) και η Αυστρία (4,8%).

capital.gr

No comments:

Share |