Friday, October 30, 2009

Οι γερμανικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα στην αγορά της Ρωσίας

Οι γερμανικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα στην αγορά της Ρωσίας


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) – Τα μικρά περιθώρια κέρδους στη λιανική τραπεζική της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα ωθήσουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να εξετάσουν προοπτικές επέκτασης στη Ρωσία, όπου ελπίζουν να βρουν “κελεπούρια” στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας ο οποίος έχει δεχτεί πλήγμα από την ύφεση, εκτιμούν οι αναλυτές.

Οι γερμανικές εταιρείες διατηρούν επί μακρόν εμπορικούς δεσμούς με ρωσικές επιχειρήσεις στους περισσότερους κλάδους, όπου οι ξένοι επενδυτές συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί στη χώρα. Η Commerzbank είχε παρουσία στη Ρωσία από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ενώ η Deutsche Bank έχει αναπτύξει αξιοζήλευτες δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

Οι φήμες για επέκταση των γερμανικών τραπεζών αναζωπυρώθηκαν τον τελευταίο καιρό λόγω δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η Deutsche Bank και η Commerzbank, οι μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της Γερμανίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης στην αγορά λιανικής τραπεζικής της Ρωσίας.

Ο Juergen Fitschen, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, δήλωσε την Δευτέρα ότι ο όμιλος “βλέπει” περιθώρια επέκτασης στις αναπτυσσόμενες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Ρωσία φέρεται να δήλωσε ότι η Deutsch Bank επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες στη ρωσική αγορά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Commerzbank είναι πιθανό να εισέλθει στην αγορά λιανικής τραπεζικής της Ρωσίας ακόμη και μέσα στο επόμενο χρόνο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές από τη Μόσχα. Ήδη η τράπεζα διαθέτει δραστηριότητες στην Πολωνία και σε άλλα μέρη της Κεντρικής Ευρώπης καθώς και μειοψηφικό ποσοστό στην ρωσική λιανική και εμπορική τράπεζα Promsvyazbank.

Εκπρόσωπος της Commerzbank τόνισε ότι η τράπεζα εξέταζε “στρατηγικές ευκαιρίες” στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. “Είναι προφανές για μας”, αν και η τράπεζα δεν διαθέτει κάποιο “συγκεκριμένο πλάνο” στην παρούσα φάση για να επενδύσει στη λιανική αγορά της Ρωσίας.

Η επένδυση στη Ρωσία ενδεχομένως να μην είναι απλή υπόθεση για την Commerzbank, καθώς η Κομισιόν, η οποία έχει ζητήσει από την τράπεζα να συρρικνώσει τον ισολογισμό της και να πουλήσει πάγια στο εξωτερικό ως προϋπόθεση για να λάβει κρατική βοήθεια, είναι πιθανό να έχει αντιρρήσεις έως ότου “απαλλαχθεί” από την ενίσχυση. Το γερμανικό δημόσιο κατέχει το 25% και μία μετοχή στην Commerzbank αφού πρώτα της διέθεσε δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να παραμείνει οικονομικά υγιής κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό στην εγχώρια λιανική αγορά, όπου η υπερβολική παρουσία παικτών ασκεί πιέσεις στα περιθώρια και τις ωθεί να κινηθούν προς το εξωτερικό προς αναζήτηση νέων πελατών.

Όπως η Commerzbank στην Κεντρική Ευρώπη, έτσι και η Deutsche Bank έχει προβεί σε κινήσεις επέκτασης των δραστηριοτήτων λιανικής στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, ανοίγοντας υποκαταστήματα στην Ιταλία, την Κίνα και την Ινδία.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη από κεφάλαια ενώ λειτουργούν υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ορισμένες είναι έτοιμες να πουλήσουν πάγια ή μετοχές με σκοπό να διατηρηθούν εν ζωή. Οι ηγέτες της αγοράς όπως η Sberbank και η VTB Bank έχουν επιβιώσει από την κρίση σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες τράπεζες καθώς έλαβαν δισεκατομμύρια ρούβλια κρατικής ενίσχυσης και διαθέτουν μεγάλο μερίδιο στην εγχώρια αγορά. Το Κρεμλίνο πιέζει τις τράπεζες να διαθέσουν πιστώσεις στις ρωσικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται ραγδαία και οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Οι ρωσικές τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις είχαν υπερεκτιμηθεί πριν από την κρίση, γεγονός που απέτρεψε τις εξαγορές, ωστόσο πλέον είναι “πολύ πιο αδύναμες λόγω των ζημιών από πιστώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους ασκούν πιέσεις στις τιμές”, σχολίασε ο Olaf Kayser, αναλυτής της Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Οι χαμηλότερες αποτιμήσεις τις καθιστούν πολύ πιο ελκυστικές στους ξένους αγοραστές. Τον περασμένο χρόνο, η βρετανική τράπεζα Barclays PLC, μία από τις λίγες τράπεζες της χώρας που πέρασαν την κρίση χωρίς να λάβουν κρατική ενίσχυση, εξαγόρασε της ρωσική Expobank με σκοπό να ενισχύσει την παρουσία της τόσο στην αγορά λιανικής όσο και εμπορικής τραπεζικής της χώρας. Η γαλλική Societe Generale απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Rosbank.

“Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για κάποιον να εισέλθει στην αγορά της Ρωσίας με τη βοήθεια μίας πιο αδύναμης τράπεζας που ήδη διαθέτει τις απαραίτητες άδειες” για να λειτουργεί στη Ρωσία, τόνισε ο Tutku Bagriyanik, αναλυτής της BHF Bank στην Φρανκφούρτη.

Μεγάλη καταναλωτική αγορά

Ορισμένοι ξένοι παίκτες που δεν τα πήγαν πολύ καλά στη διάρκεια της ύφεσης είναι πιθανό να διαθέσουν πάγια προς πώληση, υποστήριξε ο Michael Knoll, επικεφαλής σύμβουλος εξαγορών και συγχωνεύσεων της PricewaterhouseCoopers στη Ρωσία. “Υπάρχουν προφανείς ενδείξεις ότι πολλοί μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά για να ελευθερώσουν κεφάλαια”, σημείωσε ο Knoll. Τουλάχιστον δύο “μεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες” τους οποίους ο Knoll δεν ονόμασε, αναζητούν την πόρτα της εξόδου, τόνισε.

“Ακόμη και παρά το γεγονός ότι μειώνεται ο πληθυσμός, πάνω από 100 εκατ. καταναλωτές ζουν σε αυτή την πλευρά των Ουράλιων”, σχολίασε ο Ralf Zimmermann, αναλυτής της Sal Oppenheim στη Φρανκφούρτη. “Συνεπώς η αγορά είναι δελεαστική, παρά το αναλογικά υψηλό ρίσκο”.

Ειδικοί εκτιμούν ότι τόσο οι γερμανικές όσο και άλλες τράπεζες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ρωσικών τραπεζών γιατί προσφέρουν πιο ανεπτυγμένα προϊόντα και υπηρεσίες όπως το online banking. Εν τω μεταξύ, “οι ρωσικές τράπεζες κινούνται αργά στους τομείς των πιστωτικών καρτών και των αποταμιευτικών”, τόνισε ο Knoll.

Ειδικότερα, οι νέοι στη Ρωσία έχουν την τάση να κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συχνά διατηρούν λογαριασμούς σε αρκετές τράπεζες, συμπλήρωσε ο Knoll. Τα προγράμματα χρηματοδότησης αγοράς κατοικίας, τα οποία είναι δημοφιλή στις γερμανικές τράπεζες ωστόσο είναι ουσιαστικά άγνωστα στη Ρωσία, αποτελούν ένα προϊόν με το οποίο ο Knoll βλέπει τις γερμανικές τράπεζες να κερδίζουν του Ρώσους καταναλωτές.

Παρά την ελκυστικότητα για τις ξένες τράπεζες, εκείνες που δεν είναι συνηθισμένες να αντιμετωπίζουν καταστάσεις όπως η γραφειοκρατία και το ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να έχουν συγκριτικό μειονέκτημα στην εν λόγω αγορά, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Οι απαρχαιωμένες προϋποθέσεις που θέτει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στη Ρωσία δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, υπογράμμισε ο Knoll. “Τα ποσά που ξοδεύουν οι τράπεζες για καθαρά θέματα διαχείρισης λόγω της γραφειοκρατίας είναι τεράστια. Είναι διπλάσια από εκείνα που χρειάζονται σε ένα φυσιολογικό δυτικό περιβάλλον”, σχολίασε.

Ο Knoll εστίασε στην επιτυχία των επενδυτικών δραστηριοτήτων της Deutsche Bank στη Ρωσία ως το πρότυπο του πως πρέπει να γίνονται οι δουλειές στη χώρα. “Ανέπτυξαν πολύ ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Αν θέλεις να δραστηριοποιηθείς εδώ, είναι κάτι που πρέπει να κάνεις”, συμπλήρωσε.

Η είσοδος άλλων τραπεζών είχε μικτά αποτελέσματα

Η αυστριακή Raiffeisen International Bank Holding, η οποία διαθέτει δραστηριότητες λιανικής στη Ρωσία από το 2006, έχει ωφεληθεί από την έγκαιρη είσοδό της στην αγορά και από τη φήμη και το παρελθόν της Αυστρίας ως βασική αγορά χρηματοδοτήσεων στην Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ο Knoll.

Ωστόσο η Societe Generale μετά βίας κατάφερε να ενσωματώσει την Rosbank, εμφανίζοντας ζημιές 55 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο καθώς η ευρύτερη οικονομία της Ρωσίας συρρικνώθηκε σε σημαντικό βαθμό και το χαρτοφυλάκιο επισφαλών δανείων διογκώθηκε.

Η Citigroup έχει εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσει πάνω από 50 υποκαταστήματα από την είσοδό της στη Ρωσία το 1993, ωστόσο έχει επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης τελευταία, προχωρώντας σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του ομίλου ενώ κατέγραψε σημαντικές ζημιές.

capital.gr

No comments:

Share |