Thursday, October 7, 2010

BOE: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο


BOE: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Ευρέως αναμενόμενη ήταν η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BOE) να διατηρήσει αμετάβλητα το βασικό της επιτόκιο στο 0,5% για 20ο διαδοχικό μήνα, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 200 δισ. λιρών.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στα πρακτικά της συνεδρίασης, τα οποία αναμένεται να δημοσιευτούν στις 20 Οκτωβρίου και όπως φαίνεται θα δείξουν μια διάσταση απόψεων ανάμεσα στα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

Ο Andrew Sentance διατηρεί τη στάση του για αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας πως ο υψηλότερος του στόχου πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα σημάδια ανάπτυξης σηματοδοτούν την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Αντίθετα, ο Adam Posen, εκτιμά πως διαφαίνεται μια ξεκάθαρη περίπτωση για επιπλέον χαλάρωση της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια μακράς διάρκειας προσπάθεια κατά της αδύναμης ανάπτυξης.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου έδειξαν σημάδια αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη διατηρησιμότητα της βρετανική ανάκαμψης, με τα μέλη της Επιτροπής να "παλεύουν" με το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού που παραμένει υψηλότερο του στόχου.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 3,1%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του στόχου του 2%.

Η διαφωνία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής ακολουθεί την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για επιπλέον μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθήσει και η Fed έως τις αρχές του επόμενου μήνα.


source: capital.gr

No comments:

Share |