Monday, August 18, 2008

ΗΠΑ: Μεγάλη η αύξηση των στάσεων πληρωμών

ΗΠΑ: Μεγάλη η αύξηση των στάσεων πληρωμών

Η πιστωτική κρίση και η κρίση στην αμερικανική κτηματαγορά συνέβαλαν στην εντυπωσιακή αύξηση των στάσεων πληρωμών σε εταιρικά χρέη, καθώς από τις αρχές του έτους 52 επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, συνολικής αξίας 41,26 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Standard & Poor's.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα χρέη, ύψους οκτώ δισ. δολαρίων, που παρέμειναν απλήρωτα πέρυσι, τότε που κήρυξαν στάση πληρωμών μόλις 22 επιχειρήσεις και τριάντα το 2006.

Το ποσοστό στάσης πληρωμών σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων (junk bond) ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στο 1,79%, έναντι 1,44% του Ιουνίου. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 2,37%, έναντι 1,92% του Ιουνίου, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,9% μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, αναφέρεται σε σχετική έκθεση της S&P.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του τομέα αυτοκινήτων ενδεχομένως να συμβάλουν σε περισσότερες περιπτώσεις στάσης πληρωμών σε εταιρικά χρεόγραφα. Η συνολική αξία των εταιρικών χρεογράφων που κινδυνεύουν να παραμείνουν ανεξόφλητα ανέρχεται στα 352 δισ. δολάρια.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |