Thursday, November 5, 2009

Πάνω από τις 10.000 μονάδες o Dow- Ανοδικά η Ευρώπη- Στο +1,17% το Χ.Α.


Πάνω από τις 10.000 μονάδες o Dow- Ανοδικά η Ευρώπη- Στο +1,17% το Χ.Α.


Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,08% στις 10.007,32 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε θετικά στο 2,42% στις 1.066,61 μονάδες, ενώ η Nasdaq κέρδισε 1,92% στις 2.105,32 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 1,17%, στις 2.683,57 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στους Ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 5.125,64 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,67% στις 5.480,73 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,05% στις 3.708,73 μονάδες.
Αλμα κατέγραψε η Wall

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, ύστερα από την απρόσμενα μεγάλη μείωση των νέων αιτήσεων ανεργίας, αλλά και την αυξημένη παραγωγικότητα στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Dow σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 15 Ιουλίου, ενώ θετικά συνέβαλλε και η σημαντική άνοδος των πωλήσεων της Cisco Systems.

Αμετάβλητο στα ιστορικά χαμηλά του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Federal Reserve, τηρώντας τις παρελθούσες εξαγγελίες για στήριξη της οικονομίας μέσω χαμηλού κόστους δανεισμού, παρά τις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ανάκαμψης.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν τον περασμένο Δεκέμβριο και δεσμεύτηκε να τα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για «παρατεταμένη περίοδο». Αν και μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά από αυτή την δέσμευση, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Για ακόμη μία φορά υπήρξε επανάληψη της φράσης ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τα επιτόκια για παρατεταμένη περίοδο, οδηγώντας τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα ίδια επίπεδα κόστους δανεισμού θα βλέπουμε μέχρι τα μέσα του 2010 ή και αργότερα.

Ανοδικά κατά 2,7% κινήθηκε η Cisco, καθώς τα κέρδη της ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά 19% στα 1,79 δισ. δολάρια, ήτοι 30 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθούν στα 31 σεντς ανά μετοχή.

Με κέρδη 2,2% κινήθηκε η Research In Motion, η κατασκευάστρια του τηλεφώνου BlackBerry, καθώς θα προχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων και διάρκειας έως 12 μήνες. Ειδικότερα, η εταιρεία θα προβεί σε αγορές συνολικά 21 εκατ. ιδίων μετοχών, ήτοι 3,6% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές θα γίνουν στις εγκαταστάσεις Nasdaq Stock Market.

Κέρδη 4,6% και για την Microchip Technology, της οποίας τη σύσταση αναβάθμισε η FTN Equity Capital Markets σε «buy» από «neutral».

Αλμα 9% σημείωσε και η Jo-Ann Stores, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις της εταιρικής χρήσης του 2010, και την αύξηση των πωλήσεων κατά 4,3% το τρίτο τρίμηνο.

Στον αντίποδα, με απώλειες 12% κινήθηκε η Whole Foods Market, καθώς προέβλεψε τα κέρδη του 2009 να φτάσουν στα 1,05 δολάρια ανά μετοχή από 1,11 δολάρια που έκαναν λόγο οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 56% από το χαμηλό έτους, στο οποίο έφτασε το Μάρτιο,

Σημαντική μείωση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας την εβδομάδα του έληξε στις 31 Οκτωβρίου, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας υποχώρησε κατά 20.000 στις 512.000. Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για μείωση στις 520.000.

O αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν τα επιδόματα ανεργίας υποχώρησε κατά 68.000 στα 5,75 εκατ., στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου.

Επιπλέον, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου, κατά το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,5% από 7% που έκαναν λόγο οι αναλυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το κόστος ανά μονάδα εργασίας μειώθηκαν κατά 5,2%, οι ώρες εργασίες υποχώρησαν 5%, ενώ η πραγματική ωριαία αποζημίωση κατέγραψε άνοδο 0,2%. Στο μεταποιητικό κλάδο, η παραγωγικότητα ανήλθε κατά 13,6%, ενώ το ανά μονάδα κόστος εργασίας υποχώρησε 7,1%.

Ανοδικά η Ευρώπη

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έκλεισαν με κέρδη οι κυριότεροι δείκτες στις ευρωαγορές, ανατρέποντας το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς τα απρόσμενα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα από τις BNP Paribas και Delhaize Group, αντιστάθμισαν τη νευρικότητα που προκάλεσε η ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) για τα επιτόκια. Οι δύο τράπεζες διατήρησαν το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο Dow Jones Stoxx 600 Index κινήθηκε θετικά κατά 0,9% στις 241,37 μονάδες, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index βρέθηκε στο -0,5%.

Στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε θετικό έδαφος θα επιστρέψει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μέσα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean-Claude Trichet, ο οποίος τόνισε ότι τα επίπεδα των επιτοκίων είναι τα κατάλληλα.

Σε συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησε μετά την ανακοίνωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό 1%, δήλωσε ότι τα ακραία μέτρα της ΕΚΤ για τη ρευστότητα θα αρχίσουν να «σβήνουν» σιγά σιγά.

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να ισχυροποιήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, να εκμεταλλευτούν τη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής τους δομής. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι το«κλειδί» είναι ο ισοσκελισμός των ισολογισμών, η διαφάνεια και το αποτελεσματικό risk management, ενώ παρότρυνε τις τράπεζες για μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα βελτιωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη το 2010.

Ακόμη, αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ παράλληλα διεύρυνε το πρόγραμμα αγοράς παγίων κατά 25 δισ. στερλίνες. Συνολικά, το πρόγραμμα τώρα διαμορφώνεται στα 200 δισ. στερλίνες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η τράπεζα θα διεύρυνε το πρόγραμμα κατά 25 ή 50 δισ. στερλίνες.

Σε ανακοίνωσή της, η BoE δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, με πολλές από τις αναπτυσσόμενες αγορές να «βιώνουν» ήδη μία ισχυρή ανάκαμψη, ενώ οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες.

Στο +3,5% βρέθηκε BNP Paribas, καθώς ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 45% στα καθαρά κέρδη για το τρίτο τρίμηνο χρήσης του τρέχοντος έτους, με κινητήριο μοχλό τις επενδύσεις. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τραπεζικού ομίλου αυξήθηκαν στα 1,32 δισ. ευρώ (1,9 δισ. δολάρια), από 901 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου. Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα για τα κέρδη της BNP Paribas ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για κέρδη 1,26 δισ. ευρώ.

Στο +10% βρέθηκε και η Software, η οποία αναβάθμισε τις προβλέψεις για την κερδοφορία του έτους.

Με κέρδη 5,5% κινήθηκε η Delhaize Group, καθώς παρουσίασε απρόσμενα κέρδη το τρίτο τρίμηνο του 2009 και ταυτόχρονα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία του έτους.

Αλμα 10% σημείωσε η ITV, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανοδο του δείκτη Stoxx 600, καθώς η ανακοίνωση της ότι η αγορά της τηλεοπτικής διαφήμισης έχει αρχίσει και σταθεροποιείται, βρήκε ανταπόκριση στην επενδυτική κοινότητα.

Στον αντίποδα, το -4% κινήθηκε η Zurich Financial Services και στο -1,2% η Munich Re, καθώς τα αποτελέσματά τους ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτωτικά 4,9% κινήθηκε και η Commerzbank, καθώς η τράπεζα προέβλεψε ένα «δύσκολο» τέταρτο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή 120 εταιρειών του δείκτη Stoxx 600, από τις 198 που έχουν μέχρι τώρα παρουσιάσει αποτελέσματα, έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Με απώλειες 2,2% κινήθηκε η Vedanta Resources, μετά την πτώση κατά 46^ της κερδοφορίας της στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η Xstrata υποχώρησε κατά 2,8% και η Kazakhmys κατά 1,7%, στον απόηχο των πτωτικής πορείας των τιμών των μεταλλευμάτων.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, «άλμα» πραγματοποίησε η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία κατά το μήνα Σεπτέμβρη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2002. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,7%, έναντι πτώσης 2% κατά το μήνα Αύγουστο. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 1%.

Ακόμη, πτώση 0,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη κατά το μήνα Σεπτέμβρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο 0,1%. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 3,6%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση ύψους 2,3%.

Ξένες αγορές και η αναβολή του φόρου υπεραξίας "ανέβασαν" το Χ.Α.

Και ξαφνικά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού επεφύλασσε καλά νέα και ειδήσεις για την αγορά. Το γεγονός ότι πηγαίνει πίσω ο φόρος υπεραξίας των μετοχών, ήταν ένα καλό νέο που άλλαξε άρδην το κλίμα στην αγορά. Εκεί που η αγορά κινείτο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας η δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αναβάλλεται ο φόρος υπεραξίας και πως δεν πρόκειται να επιβληθεί από την 1/1/2010 ήταν το νέο που ήθελαν να ακούσουν οι επενδυτές και κυρίως οι ξένοι.

Οι ξένοι θεωρούν ήδη ακριβή την αγορά και μάλιστα είχαν απειλήσει με αποχώρηση πριν από δύο μήνες (π.χ. Merrill Lynch). H αλλαγή της τάσης όμως, επιχειρήθηκε νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ τα στοιχεία για την ανεργία από τα οποία προέκυψε επιβράδυνση στο ρυθμό των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 1,17%, στις 2.683,57 μονάδες. Κατά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών η αγορά κινείτο σε αρνητικό πρόσημο, με χαμηλό ημέρας στην έναρξη των συναλλαγών, όταν ο γενικός δείκτης βρέθηκε στο χαμηλό των 2.617 μονάδων.

Η άνοδος την Πέμπτη βασίστηκε κυρίως στις τράπεζες. Τα περισσότερα κέρδη αποκόμισε η Κύπρου, που ενισχύθηκε κατά 4,74%, στα 5,75% με 6,6 εκατ. τεμάχια, εξαιτίας των καλύτερων των αναμενομένων αποτελεσμάτων 3ου 3μήνου. Μεγάλη, επίσης, ήταν η αντίδραση της Eurobank, που ενισχύθηκε κατά 3,81%, στα 10,90 ευρώ, κατά 3,725 ενισχύθηκε η Marfin Popular, κατά 2,87% η Πειραιώς, κατά 2,79% η ΕΤΕ με 2,1 εκατ. τεμάχια, ενώ αντιστροφή της τάσης παρατηρήθηκε στην Alpha. Από τα υψηλά των 13,50 ευρώ η μετοχή έκλεισε στα 13,12 ευρώ και με κέρδη 0,92%, διακινώντας 3,5 εκατ. τεμάχια. Σημειώνεται, ότι αύριο αποκόπτεται το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου, ύψους 986 εκατ. ευρώ.

Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες σε σχέση με την Τετάρτη, στα 250 εκατ. ευρώ (στα 9 εκατ. ευρώ τα πακέτα). Η τάση άλλαξε και στις μετοχές. Έτσι λοιπόν, ανοδικά γύρισαν 87 τίτλοι, αλλά 99 υποχώρησαν, με 114 να μένουν αμετάβλητες. Απώλειες 3,145 κατέγραψε η μετοχή της Coca Cola, καθώς τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Κέρδη 2,63% σημείωσε ο ΟΤΕ, με τα μεγέθη 3ου 3μήνου να εμφανίζονται ελαφρώς ανώτερα των προβλέψεων.

reporter.gr

No comments:

Share |